De prijs van handgemaakt design

Veel DaWanda-verkopers vinden het makkelijker om hun producten te maken, dan om er achteraf een prijskaartje aan te hangen.  Handgemaakte design-producten concurreren met soortgelijke artikelen uit andere winkels en als verkoper vraag je je dan al gauw af of klanten ook bereid zijn om daar geld voor uit te geven. Klanten weten handgemaakt design zeker te waarderen, maar letten tegelijkertijd ook op de kleintjes. Als het er op aan komt vinden ze de prijzen van handgemaakte producten dan toch te hoog. Vooral omdat reguliere winkels soortgelijke artikelen vaak voor minder dan de helft verkopen.

Het leek ons daarom een goed idee om de verschillende factoren die de prijs van handgemaakte design-producten bepalen eens nader te bekijken.

Eén ding staat nu al vast: met de hand gemaakte, unieke producten kosten sowieso meer dan industriële massa-artikelen. De industriële productie hanteert eigen, massale maatstaven en valt niet te vergelijken met het ambachtelijke productieproces. Meestal worden DaWanda-producten thuis in een atelier of studio gemaakt, door “echte” mensen. De kleine oplages worden niet super-efficiënt met behulp van machines aan de lopende band gemaakt, maar ontstaan in een langdurig proces waaraan veel zorg en aandacht wordt besteed. Ook worden veel handgemaakte producten gemaakt van stoffen en materialen die meestal niet via de groothandel kunnen worden ingekocht. DaWanda-verkopers hebben daardoor relatief hoge materiaalkosten. Dit betekent ook dat de grondprijs van veel handgemaakte producten automatisch hoger ligt dan het geval is bij massaproductie. Professionele designers hebben bovendien een opleiding gevolgd en een vak geleerd: daarvoor willen ze terecht betaald worden. Maar ook mensen die het creatief bezig zijn “ernaast” doen, investeren veel energie, tijd, en materiaal in hun hobby.

Dit zijn dus allemaal factoren die een rol spelen bij de vraag: Wat mag een handgemaakt product kosten?

Factoren die de prijs van een product bepalen

Hieronder vind je een overzicht met de belangrijkste kosten. Aan de hand daarvan kun je zelf bepalen welke uitgaves en factoren je in jouw productprijs wilt doorberekenen. Het kan bovendien zinvol zijn om een kleine marge voor onvoorziene kosten in te calculeren (uitverkoop, verliezen, de fluctuerende prijs van materialen, huur, enz.).

Hulpmiddelen
Dit is een factor die veel verkopers in eerste instantie gek genoeg vaak vergeten– hulpmiddelen zijn echter onontbeerlijk voor het produceren van je artikelen. Onder hulpmiddelen verstaan we niet alleen gereedschappen en apparaten zoals naaimachines, boren, zagen, scharen, enz. maar ook je laptop of je fototoestel. Bovendien komen hier nog kosten voor het onderhoud en reparaties bij. Defecte apparatuur kan hoge kosten veroorzaken: niet alleen reparatiekosten, maar ook je productie komt er door stil te liggen. Het is daarom verstandig om iedere maand een vast bedrag voor dit soort onvoorziene omstandigheden opzij te leggen.

Materialen
Naast hulpmiddelen zijn ook materialen natuurlijk erg belangrijk. Materialen vormen de basis van je producten. Probeer al je materiaalkosten eens op een rijtje te zetten. Welke materialen gebruik je (stof, garen, knopen, hout, lijm, papier, enz.) en hoeveel kosten die materialen? Om de kosten juist in te schatten moet je ook rekening houden met restjes en stukken materiaal die overblijven, maar die je niet meer kunt gebruiken.

Vaste lasten en extra kosten
Vaste lasten zijn kosten die iedere maand betaald moeten worden, onafhankelijk van je omzet en activiteit. Hieronder vallen bijvoorbeeld je huurkosten en kosten voor je ziektekostenverzekering, bankrekening, internet- en telefoonabonnement. Daar bovenop komen nog extra kosten zoals verkoopcommissie, verpakkings- en verzendkosten en de kosten voor het gebruik van PayPal of andere betaaldiensten. Ook betaal je als ondernemer meestal belastingen, zoals omzetbelasting.

Promotie en reclame
Producten verkopen gaat niet vanzelf: klanten moeten jou eerst weten te vinden. Dit lukt het beste d.m.v. promotie en mond-tot-mond reclame. Met de kosten van je promotie-activiteiten moet je zeker ook  rekening houden bij het vaststellen van je productprijs. DaWanda biedt trouwens een aantal gratis promotie-tools aan waarmee je jouw winkel en producten bekend kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan onze widget, onze Facebook-app of aan een DaWanda-banner voor je eigen blog of website.  Een andere effectieve vorm van promotie is het geven van korting op je artikelen. Houd daar ook alvast rekening mee bij het vaststellen van je reguliere prijzen. Last but not least: investeer in een herkenbare huisstijl! Klanten weten je zo beter te vinden en stellen mooie kaartjes, kleine cadeautjes, visitekaartjes en een mooi logo erg op prijs.

Werkuren
Je eigen uurloon berekenen valt niet mee. Als je alle uren die je in een product stopt berekent, zul je snel merken dat dit meestal meer is dan gedacht. Het begint bij het idee voor een product en de inkoop van materialen, gevolgd door de productie van een prototype, het fotograferen, het maken van offertes, het beheren van je winkel, het bewerken van aanvragen van klanten en het afwikkelen van bestellingen. Daar komt het beheer van je winkel en de administratie nog bovenop. Ook de promotie voor je producten en je winkel kost tijd.

Optimaliseren en kosten sparen 
Om kosten te besparen kun je eraan denken om samen te werken met andere designers. Zo kun je bijvoorbeeld de kosten voor een atelier, materialen en hulpmiddelen delen. Maar ook gezamenlijke promotie-acties kunnen erg effectief zijn!

Het samenspel van de bovenstaande aspecten bepaalt uiteindelijk de prijs van jouw producten. Vooral in het begin kost alles veel tijd, maar laat je daardoor vooral niet ontmoedigen! Na verloop van tijd word je professioneler en efficiënter. Het belangrijkste is uiteindelijk dat jij weet waar jouw producten voor staan en dat de prijs die je ervoor vraagt gerechtvaardigd is.

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 18.09.2012 om 12:47 h.

Categorie: 2. Je producten

Commentar