Bescherm jezelf tegen oplichters!

Bedriegers en oplichters zijn van alle tijden. Helaas worden we er ook op DaWanda af en toe mee geconfronteerd. Daarom vinden we het belangrijk om jullie vandaag uit te leggen hoe je jezelf als verkoper tegen bedrog kunt beschermen.

Op onze Duitse en Engelse platforms komen we helaas regelmatig pogingen tot oplichting tegen. Het begint meestal met een berichtje  via ons interne mail-programma van een potentiële koper, die daar voorstelt dat je hem/haar een product buiten DaWanda om verkoopt. Wij gaan er vanuit dat deze klanten in 99.9% van alle gevallen willen proberen om je op te lichten.

Wees extra alert als je op de volgende manier wordt benaderd:

De klant biedt aan om buiten DaWanda om te verkopen zodat jij geen commissie hoeft te betalen. Vervolgens zegt hij/zij dat er een ruim bedrag over gemaakt zal worden: de koopprijs + een extra bedrag waarmee jij als verkoper dan een speciale “afhaalservice” voor het product moet organiseren. Vervolgens blijkt dat de klant het geld nooit heeft overgemaakt.

Zo herken je een verdacht bericht:

-De berichten zijn in (gebroken) Engels geschreven.

-De “klant” is op reis of op zee, op een (cruise)schip.

-De “klant” verlangt dat het product door een “afhaalservice” wordt opgehaald.

-De klant wil niet dat je via het DaWanda-systeem antwoordt, maar vraagt naar je persoonlijke e-mail adres. Op dat adres ontvang je vervolgens een vervalste e-mail waarin zogenaamd wordt bevestigd dat het geld aan jou is overgemaakt.

-De klant biedt een groot geldbedrag aan. Een deel daarvan moet door jou via Western Union of een andere betaaldienst worden verzonden aan een derde persoon om de “afhaalservice” te organiseren.

Wat te doen als je zo’n verdacht bericht ontvangt?

Niet antwoorden en laat je niet verleiden tot het verkopen buiten DaWanda om! Wij kunnen in dat geval namelijk niets meer voor je doen!

Stuur de gebruikersnaam van de bedrieger aan feedback-nl@dawanda.com

Online-betalingen via een jou onbekende bank die in een e-mail moeten worden bevestigd zijn bijna altijd bedrog. Klik nooit op de links in zulke e-mails!

Controleer PayPal-betalingen op de website van PayPal zelf. Doe dit niet in e-mails van PayPal en klik niet op links in PayPal-e-mails. Deze worden namelijk ook wel eens vervalst. Dit geldt ook voor andere online-betalingsdiensten!

De Engelstalige DaWanda houdt bovendien een lijst met veel gebruikte namen van scammers bij. Blijkbaar zijn de dames en heren niet erg creatief: ze blijven dezelfde naam gebruiken met kleine variaties en zetten er bijvoorbeeld alleen maar een ander cijfer achter. Heb je een verdacht berichtje gekregen? Check dan hier of de afzender in de lijst staat!

Vragen? Opmerkingen? Stuur een mailtje aan feedback-nl@dawanda.com of kijk op het Forum en deel je ervaringen met andere DaWanda-verkopers!

We hopen natuurlijk dat jullie hier nooit mee te maken gaan krijgen, maar een gewaarschuwd mens telt voor twee!

Succes & groetjes van het DaWanda Team.

 

 

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 29.01.2013 om 18:44 h.

Categorie: 3. Orderbeheer

Commentar