Annuleringen & retourneringen

Wat gebeurt er als een koper de bestelling niet meer wenst te houden of ontvangen?

De meeste aankopen via DaWanda verlopen zonder slag of stoot, met tevreden kopers die blij zijn met de artikelen die ze hebben aangeschaft. Soms gebeurt het echter dat een koper toch van gedachten verandert en de bestelling graag wil annuleren. Dit kan er bijvoorbeeld mee te maken hebben dat de koper het artikelen niet meer wil, of dat het niet goed past. Kopers hebben recht op een retourtermijn van 14 dagen weken. Als commerciële verkoper dien je voorbereid te zijn op dit soort situaties door bijvoorbeeld een voorwaarden voor annulering en retournering toe te voegen aan je winkel. Dit kan je invoeren door naar Mijn DaWanda te gaan en hier door te gaan naar ‘Producten & winkel’ >> ‘Retourbeleid’.  Hier kun je verschillende soorten retourbeleid opstellen die je vervolgens apart kan toewijzen aan je producten. Aanvullende informatie over het retour- en annuleringsbeleid vind je hier.

 

Retourformulier
Zendt de koper je het ingevulde retourformulier? Dan moet je het volgende doen:

1. Bevestigen
Na ontvangst van het retourformulier waarbij de koper de overeenkomst ontbindt stuur je per een bevestiging.

2. Terugbetalen en terugsturen
Nadat je het retourformulier hebt ontvangen moet je de consument binnen 14 dagen terugbetalen. Je mag wel wachten met terugbetalen tot je het product hebt teruggekregen. Of totdat de koper heeft bewezen dat hij het product heeft teruggestuurd. De koper moet het product binnen 14 dagen na ontbinding terugsturen.

Je moet ook de verzendkosten die je in rekening had gebracht, terugbetalen. Heeft de koper gekozen voor een duurdere verzendmethode dan de standaardmethode? Bijvoorbeeld per koerier in plaats van per gewone post? Dan hoeft u alleen de standaard verzendkosten terug te betalen.

De kosten voor het terugsturen zijn voor de koper. Voordat hij bestelt moet je hem hierover wel hebben geïnformeerd. Heb je dit niet gedaan? Dan moet jij betalen voor het terugsturen.

De order in het systeem annuleren
Indien een bestelling op DaWanda niet doorgaat dien je de order in het systeem te annuleren door een notitie bij de bestelling achter te laten.  Ga hiervoor naar ‘Mijn DaWanda’ >> ‘Kosten & facturen’ >> ‘Mijn facturen’ en klik bij de bestelling waar je een opmerking over hebt op de tekst ‘Heb je vragen of opmerkingen over deze kostenpost? Laat hier een commentaar achter’. Deze opmerkingen worden geregeld gecontroleerd en altijd specifiek vlak voordat de maandelijkse facturen worden opgemaakt. Voor een geannuleerde bestelling betaal je uiteraard geen commissie.

! Let erop dat indien je de factuur waarin deze bestelling is opgenomen reeds hebt ontvangen van DaWanda op het moment dat de bestelling wordt geannuleerd, je deze in eerste instantie volledig dient te voldoen! Wij boeken het betreffende bedrag terug naar jouw rekening met de eerstvolgende factuur die je ontvangt. Mocht je nog geen factuur hebben ontvangen ten tijde van de annulering, dan komt de commissie uiteraard direct te vervallen en verschijnt deze niet meer op je volgende factuur.

Wat gebeurt er als een koper niet betaalt?
Wanneer de koper van jouw artikel de betaling niet binnen zeven dagen na de aankoopdatum heeft voldaan, stuur je de koper een betalingsherinnering via je account. neem je contact op met de koper in kwestie. Je doet dit door te gaan naar ‘Mijn DaWanda’ >> ‘Mijn bestellingen’ >> ‘Open’ en bij de betreffende bestelling te klikken op ‘Verzend betalingsherinnering’. Meer info over dit onderwerp vind je hier.

Indien je binnen 7 dagen na het plaatsen van de herinnering nog geen betaling en/of bericht hebt ontvangen van de koper, kan je via bovenstaand proces een opmerking voor ons achterlaten en zullen wij de bestelling annuleren in ons systeem.

Als zo geen bevredigende oplossing te bereiken is, neem dan contact met ons op en wij zullen dan zo snel mogelijk proberen een oplossing te vinden. Je kan hiervoor een e-mail sturen naar feedback-nl@dawanda.com, tevens zijn wij van maandag t/m vrijdag telefonisch bereikbaar tussen 10.00 en 18.00 uur op (+31) 2080 81112.

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 03.02.2013 om 16:17 h.

Categorie: 3. Orderbeheer

Commentar