Social media succesvol inzetten III: Facebook

Vandaag is het tijd voor het derde deel van onze blog serie over de inzet van social media. Het vorige deel ging over het bijhouden van je eigen blog en het nut voor je DaWanda winkel. Vandaag gaan we in op het sociale netwerk Facebook, en.. wie kent het niet vandaag de dag? – zelfs mijn moeder heeft zich laatst geregistreerd. Waar veel minder over bekend is, is het professionele potentieel van een Facebook-pagina. Deze aflevering heeft als doel toe te lichten hoe je Facebook kunt inzetten als marketing- en communicatietool, en zo veel meer fans als je vrienden op het netwerk bereiken kunt. In de komende weken zullen we nog twee andere sociale media-kanalen bespreken, te weten Twitter en Pinterest, maar nu dus het grootste sociale netwerk van allemaal: Facebook.

‘Liken’ of ‘geliked worden’, daar gaat het om

Facebook heeft in Nederland alleen al over de 6 miljoen-, wereldwijd 800 miljoen gebruikers, en is daarmee veruit het populairste sociale netwerk. Vooral bij online shoppers is er bijna niemand die er geen eigen profiel heeft. Een Facebook-pagina is daarom tegenwoordig naar onze mening onmisbaar voor elke zichzelf serieus nemende verkoper, en vele klanten ‘liken’ hun lievelingsmerken en ondernemingen, om bijtijds over al het mogelijke op de hoogte gehouden te worden, aan allerlei acties mee te doen of om vragen direct beantwoord te krijgen.

Met enkele kliks heeft een bewonderaar van jouw werk jouw winkel en of producten op zijn / haar Facebook pagina gepost. Bij elk bij DaWanda gelist product heb je ook de mogelijkheid, het product over verschillende social media-kanalen aan vrienden en bekenden aan te bevelen. Maar waarom passief afwachten totdat iemand zo lief is je producten te delen? Met een eigen Facebook-fanpage kan je namelijk actief zelf naar lievelust delen, je producten aan de wereld tonen, erover schrijven wanneer je aan markten of evenementen deelneemt, of wanneer je zojuist een SALE-actie begonnen bent.
Een Facebook-pagina is snel aangemaakt en is gratis, dus waarop wacht je nog? Jouw bewonderaar en potentiële koper leest graag meer over jou, over nieuws uit je creatieve lab en je laatste kunstwerk. Geen inspiratie? Bezoek dan bijvoorbeeld DaWanda’s bijzonder inspirerende Facebook-pagina, misschien doe je een paar leuke ideeën op. Nadat je ons ‘geliked’ hebt, zoals Loenatix hier netjes heeft gedaan ;) (bedankt jongens!) kan je zelf ook aan de slag.

Een Facebook-pagina voor je eigen werk
Voor het opzetten van een Facebook-fanpagina is het raadzaam enkele zaken te overdenken / voor te bereiden. Onze checklist kan je hierbij helpen:

  • Scheid privé en professioneel, richt daarom voor je eigen werk sowieso een eigen professionele pagina in. Je klanten hoeven niet je laatste uitglijder te zien op dat feestje, en andersom hebben je Facebook-vrienden stiekem niet heel veel zin om steeds met jouw creatieve uitspattingen om de oren geslagen te worden.
  • Stem je profielfoto en je fotogalerij af op de ‘look’ die je gekozen hebt voor je eigen winkel en je eigen blog. Denk er verder over na hoe je je pagina zo attractief mogelijk kan maken en houden, te beginnen bij het regelmatig afwisselen en verversen van je fotogalerij.
  • Verlink je Facebook-pagina met andere social media-kanalen zoals je eigen DaWanda-winkel, je eigen blog en wanneer je dat wenst, je persoonlijke Facebook-profiel.
  • Moedig je fans aan actief te worden op je pagina, bijvoorbeeld met een rondvraag of een ‘poll’. Je kan ook vragen wat ze van je nieuwste werk vinden en eventueel om een ‘like’, hoewel dit gesmeek om ‘likes’ ook mensen afstoot. Feit is wel dat een ‘like’ in de newsstream van je vrienden en bewonderaars opduikt, en zo weer door diens Facebook-vrienden gezien wordt, wat daarmee potentieel nieuwe kopers zijn. En je laat je toch veel liever wat aanbevelen door een vriend als door een gezichtloze onderneming?
  • Bouw de DaWanda Facebook-App in op je Facebook-pagina, hiermee geef je je Facebook-vrienden een kijkje in je DaWanda-winkel.
  • Bouw straks ook de DaWanda Webshop in op je Facebook-pagina, hiermee kunnen kopers meteen al je producten zien en ook bestellen. Van deze mogelijkheid houden wij je nauwgezet op de hoogte.
  • Post nieuwe producten, creëer nieuwe foto-albums over bijvoorbeeld de ontstaansgeschiedenis van een product, upload kleine videos, laat je volgers meedenken over creatieve beslissingen, en informeer ze over specials, nieuwe collecties in je winkel, of over updates op je blog.
  • Adverteer niet alleen je producten, begeleid je foto’s ook vooral met grappige of interessante tekstjes, waardoor het delenswaardig wordt, daar is het je uiteindelijk ook om te doen. Denk na over eventuele vaste rubrieken, of samenwerkingen met andere winkels. Probeer snel te reageren op eventuele vragen en neem deel aan discussies die zich op jouw pagina en relevante pagina’s voordoen.
  • Promoot je Facebook-pagina bij je Dawanda-klanten: voeg bijvoorbeeld je Facebook-URL toe aan je visitekaartje of e-mailsignatuur, en misschien of ze ook zo lief willen zijn ‘fan’ te worden van je. Zo behoud je contact met je kopers.
  • Laat je inspireren door andere Facebook-pagina’s. Ella Osix, Nasia Burnet, en Omstebeurt, de laatste ook in de afbeelding hieronder, laten zien hoe makkelijk je bij ons in het gevlei komt.. :)

 

Wil je weten welke andere mogelijkheden je nog allemaal hebt om jouw DaWanda winkel in de markt te zetten? In de FAQ voor Verkopers lees je er alles over. Lees verder ook de andere delen in onze blog-serie over de inzet van social media!
Deel I: Algemene inleiding
Deel II: Je eigen blog

Je vindt ons ook op:
Facebook: facebook.com/dawanda.nl
Twitter: twitter.com/#!/dawanda_nl
Pinterest: pinterest.com/dawandanl
Onze site: www.dawanda.nl

de afbeeldingen van artikelen in de blog zijn gedeeltelijk afkomstig van www.dawanda.de

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 03.02.2013 om 16:47 h.

Categorie: 4. Promotie

Commentar