Social media succesvol inzetten IV: Twitter

Hallo! Welkom bij alweer het vierde deel van onze vijfdelige social media-blogserie. In de vorige twee delen kon je alles lezen over het inzetten van je eigen blog en Facebook. De aandachtige lezer heeft er slim aan gedaan op zijn / haar blog én professionele Facebook-pagina op de aanbevolen manieren te verwijzen naar het eigen label en de DaWanda-winkel. In de overige delen schenken we aandacht aan het effectieve gebruik van twee voor velen misschien relatief nieuwe bekende social media-kanalen. Straks het geweldige in opkomst zijnde online prikbord Pinterest, nu de kortste berichtjes-service op het internet, en daarmee het snelste sociale medium: Twitter!

Er wordt wat af getweet..
‘Tweeten’ zou je in het Nederlands vertalen als ‘piepen’ of ‘kwekken’, en veel meer lukt je ook niet, want in de miniblog die Twitter is heb je niet meer dan 140 tekens tot je beschikking om de wereld te melden wat je wil. De één staart naar het scherm en peinst over wat voor zinnigs hij in dat kleine tekstvakje kan proppen, een ander heeft echt niet meer nodig en tweet er vrolijk de hele dag op los. Feit is dat Nederlanders wereldwijd tot de actiefste twitteraars behoren. De statistieken van 2011 wijzen uit dat Nederland met actieve twitteraars procentueel wereldwijd vierde staat. Bovendien wees het buitensporig gebruik van Nederlanders van zogenaamde #hashtags onder meer op het doelmatig inzetten van het medium voor professionele doeleinden. Maar hoe werkt dat eigenlijk?

Twitter leent zich net als Facebook uitermate goed om allerlei leuks aangaande je werk en je label snel en direct te delen. Vele DaWanda-verkopers communiceren al over Twitter met hun klanten, ze tweeten met updates over hun nieuwste creaties en acties in hun winkel. Twitter staat er door zijn vorm garant voor dingen bondig en zakelijk te kunnen formuleren, en zo tweets die jou of je potentiële klantenkring aangaan van jouw commentaar te kunnen voorzien. Verder kan je je op Twitter via ‘hashtags’, een herkenningsteken (#) waarmee men op Twitter zaken op onderwerp kan categoriseren, gemakkelijk mengen in thema’s en discussies die betrekking hebben op jouw werk.

Ondanks het enorme potentieel van Twitter zijn de eerste stappen voor niet-ingewijden vaak wat onwennig… :) Voor hen, en voor diegenen die meer willen weten juist over een professionele inzet van het medium een kleine checklist:

Professioneel tweeten voor dummies: ;)

  • Registreer je bij Twitter met de naam van je label / winkel en schrijf een bondige, maar krachtige tekst over jezelf en je label in het profielveld. Dit is de eerste indruk die een potentiele klant van je krijgt, en deze is beslissend of deze jou en jouw werk gaat volgen of niet.
  • Let er op dat je huisstijl zoals gehanteerd op je site en andere sociale media op je Twitter-pagina terug te vinden is. Gebruik dezelfde profielteksten, dezelfde banner, enz.. Om dezelfde reden dient de achtergrond van je Twitterprofiel te passen bij de rest. Benieuwd naar voorbeelden van mooie Twitter accounts? Kijk dan eens op de pagina van DaWanda-verkopers trutdelamode, SJTERKE en van Essieshandcraft (zie ook afbeelding onder).
  • Volg personen uit je eigen branche, of interessante opinieleiders zoals bijvoorbeeld bloggers, die over jouw thema bloggen. Neem actief deel aan discussies, geef commentaar op andere bijdragen en her-tweet voor je eigen klanten of geïnteresseerden relevante tweets waar je op stuit. Zo verkrijg je snel nieuwe volgers en potentiele kopers.
  • Voorzie je volgers van leuke en actuele informatie over je nieuwste collectie en producten, over acties en winspelen, veranderingen in je winkel en over nieuwe blogbijdragen.
  • Tweet niet alleen vrolijk over jezelf, interageer ook met je volgers, beantwoord vragen, stel nieuwe-, en sta open voor discussie.
  • Verlink je Twitter-pagina met andere social media-kanalen zoals je eigen DaWanda-winkel, je eigen blog en je professionele Facebook-profiel, en roep bezoekers van je Twitter-pagina op je te volgen.
  • Verdiep je in het algemeen in het gebruik van hashtags. Door hashtags ontstaan connecties en gesprekken, bijvoorbeeld door een gemeenschappelijke interesse, of omdat blijkt dat men iets voor elkaar kan betekenen. Als je mooi speelgoed maakt hash #speelgoed, en je zal eerder opvallen bij je gewenste doelgroep. Door goed geplaatste hashtags krijg je niet gegarandeerd nieuwe volgers maar door ze te koppelen aan relevante berichten kan dit ertoe leiden dat mensen enthousiast voor je worden en je gaan volgen?

Tweeten jouw ding?

Kijk welke social media-kanalen bij jou passen. Observeer natuurlijk waar je het meeste respons krijgt en succes hebt, maar kijk tegelijk welke uitdrukkingsvorm het meest bij jou hoort. Als Twitter bijvoorbeeld het toch niet is voor je, concentreer je dan op Facebook en / of je eigen blog. Zijn veel van je volgers eventueel actief bij Flickr? Neem daar dan eens een kijkje. Er zijn inmiddels natuurlijk veel meer kanalen dan die aan bod komen in deze serie, en die voor je professionele doeleinden zeer effectief ingezet kunnen worden, onderzoek dit dus vooral voordat je er serieus werk van maakt.

Hoe voel jij je op Twitter? Heb je misschien bijzondere of grappige ervaringen die je met ons wil delen? Wij zijn benieuwd.

Volg ons op Twitter en loop nooit meer belangrijke actuele informatie mis:
Twitter: twitter.com/#!/dawanda_nl
Facebook: facebook.com/dawanda.nl
Pinterest: pinterest.com/dawandanl
Onze site: www.dawanda.nl

Wil je weten welke andere mogelijkheden je nog allemaal hebt om jouw DaWanda winkel in de markt te zetten? In de FAQ voor Verkopers lees je er alles over. Lees verder ook de andere delen in onze blog-serie over de inzet van social media!
Deel I: Algemene inleiding
Deel II: Je eigen blog
Deel III: Facebook

de afbeeldingen van artikelen in de blog zijn gedeeltelijk afkomstig van www.dawanda.de

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 03.02.2013 om 08:44 h.

Categorie: 4. Promotie

Commentar