Hoe beheer ik mijn bestellingen?

Een bestelling in jouw winkel in natuurlijk altijd een leuke gebeurtenis! Het is belangrijk dat je ervoor zorgt dat je de bestellingen die in je winkel worden geplaatst goed beheert. Zo blijf je zelf op de hoogte van je kopers en kan je ze de beste service verlenen. De centrale van je administratie is natuurlijk Mijn DaWanda. Door naar “Mijn Bestellingen” te gaan, kan je alle open en reeds afgeronde bestellingen van jouw winkel terugvinden.

Hoe kan ik mijn bestellingen organiseren?
In het overzicht kun je jouw bestellingen organiseren. Op die manier kun je precies zien bij welke bestellingen een nieuw bericht van de koper binnen is gekomen, welke bestellingen nog niet verzonden zijn, etc. Ook kun je hier de bestellingen filteren, bijvoorbeeld op gebruikersnaam van de koper of op ordernummer.

bestellingen1

Wat is de status van mijn bestellingen?
Met slechts één klik kun je de status van één of meerdere bestellingen niet alleen bekijken, maar ook veranderen in bijvoorbeeld ‘betaald’, ‘verzonden’ of ‘gesloten’.

Bestellingen markeren

Denk eraan dat je al die bestellingen een beoordeling geeft. Dit motiveert je kopers om jou ook een beoordeling te geven, zodat je meer sterren zult ontvangen en hierdoor meer toekomstige kopers aantrekt. Je kan in je beoordeling ook belangrijke notities aan een bestelling toevoegen. Denk hierbij aan een herinnering aan jezelf dat deze koper een vaste klant is, die je graag wil verrassen met een extra artikel in het pakket.

Tip: Zodra je een bestelling markeert als ‘verzonden’, zal de koper een automatische notificatie ontvangen. Zo weet de koper wanneer de bestelling aan kan komen. Dit is niet alleen om jouw klant ervan op de hoogte te stellen dat de bestelling onderweg is, maar werkt tegelijk als een extra reclameboodschap voor jouw winkel, aangezien je winkel gekoppeld is aan deze e-mail. Denk er altijd aan de status van je bestellingen met regelmaat bij te werken. Zo kan je ze zelf makkelijker verwerken maar hou je ook jouw kopers op de hoogte, wat zij als prettig zullen ervaren.

Zijn er statistieken voor mijn verkopen?
Ja, die zijn er! Je kan de grafieken die een overzicht geven van de aankopen in jouw winkel terugzien door te gaan naar ‘Mijn DaWanda’ >> ‘Producten & winkel’ >> ‘Statistieken’. Hier kan je regelmatig updates zien in de diagrammen van jouw dagelijkse shop views, producten die op het prikbord zijn geplaatst of een hartje hebben gekregen, de toevoeging van jouw winkel aan ‘favorieten’, verkochte artikelen en je inkomsten.

Statistieken

Je kunt de informatie die je uit deze statistieken haalt gebruiken om je winkel te verbeteren. Door bijvoorbeeld te analyseren op welke dagen de meeste bezoekers in je winkel zijn geweest, kun je erachter komen welke activiteiten meer aandacht voor jouw winkel opwekken. Dit kan je zelf beïnvloeden door bijvoorbeeld regelmatig  nieuwe producten toe te voegen, door gebruik te maken van Twitter of door de  Facebook app aan de pagina van je winkel toe te voegen. Wellicht kan je met deze simpele stappen al veel meer verkeer genereren en zo ook je verkoopcijfers laten stijgen! Het is ook zeker aan te raden mee te doen aan specials op het moment dat jouw winkel steeds meer groeit in populariteit.

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 04.02.2013 om 11:40 h.

Categorie: 3. Orderbeheer

Commentar