Social Media succesvol inzetten II: je eigen blog

Hallo en welkom bij het tweede deel van onze blog-serie over de inzet van social media! Ging deel I over de vraag waaróm je sociaal actief zou zijn, dit keer draait het specifiek om zo’n medium: je eigen blog. Bloggen is een uitgelezen manier om jezelf en je werk op een leuke, en persoonlijke, manier aan de wereld te presenteren. Maar hoe zet je zo’n blog op? En hoe benut je het potentieel van bloggen het best? Deze vragen zijn vandaag aan de orde, in deel 3 en 4 behandelen we de social media Facebook en Twitter.

Nederland alleen al telt zo’n 250.000 actieve blogs waarin wordt geschreven over de meest uiteenlopende thema’s. Naast de bekende media als de (online) krant, radio of televisie bezoeken steeds meer mensen dagelijks hun favoriete blogs om op de hoogte te blijven over alles wat hen bezig houdt. Dit ook omdat blogs ten opzichte van andere media zich veel beter lenen voor een gedetailleerd en persoonlijk verhaal. En dat is waar het jou om te doen is als verkoper: een persoonlijke relatie opbouwen met je potentiële klant of volger. Dit kan niet alleen heel leuk zijn, bovenal is het effectief, zo weten wij ook bij DaWanda!

Anders dan met een website is het simpel je eigen blog te beginnen, en bij te houden. Wanneer je ook maar zin en inspiratie hebt, post je een trotse update over je nieuwste kunstwerk, of misschien ben je nog niet zo ver en zoek je professionele of persoonlijke feedback. Van DaWanda was je al gewend dat direct contact tussen verkoper en koper heel normaal is. Het kan natuurlijk zo zijn dat jij hier als maker niet altijd even veel behoefte aan hebt, bedenk dan dat de lezer van jouw blog met liefde verneemt over alles wat er zich achter de coulissen afspeelt, over jouw laatste ideeën of werk… Ook eventuele kopers volgen jou om je nog wat te kunnen vragen, of omdat ze een persoonlijke wens hebben. Verder delen vele DaWanda-makers met ons de ervaring dat door te bloggen over hun nieuwste ideeën of DIY-projecten ook weer nieuwe opdrachten ontstaan.

Wil jij daarom ook je eigen blog?

Hier is wat je doet:

  • Meld je aan bij een bloghost zoals Blogger of WordPress en zoek naar jouw smaak een blog template uit. Maak je eigen shop banner in dezelfde stijl als je DaWanda-winkel logo.
  • Lees andere blogs (leuke voorbeelden van blogs van DaWanda-verkopers zijn bijvoorbeeld die van MadeByMo en Diversitijd) en verzamel ideeën voor je eigen blog. Welke thema’s horen bij jou en wil je behandelen? Wil je met een zekere regelmaat publiceren en wil je dat eventueel in series doen?
  • Denk na over welke informatie je precies wilt blootgeven aan je lezer. Als je je op jouw werk wilt richten, wat wil je precies tonen van het maakproces en in welke vorm? Een handleiding, een fotoserie, een recept, een before / after… de mogelijkheden zijn eindeloos. Wil je ook iets laten zien van de persoon achter het werk, denk dan na over je publiek en waarover zij graag lezen.
  • Wees actief! Deel je ervaringen en skills met anderen en communiceer met leden in je community. Doe mee met acties van andere blogs en geef regelmatig commentaar op anderen. Zo krijg je snel nieuwe lezers en bouw je contacten op in de blogwereld. Hoe vaker je blog ergens gedeeld of geciteerd wordt, hoe beter!
  • Zet speciale acties op, zoals een kleine quiz, een verloting of doe een kortingsactie.
  • Vermijd verder elke vorm van reclame, dat trekt je lezer doorgaans slecht. Bouw in plaats daarvan de DaWanda-Widget (binnenkort ook op de Nederlandse site) in je blog, en laat je lezers je producten zien. Op de foto zie je de blog van Stoffenjunkie, waarop ze de DaWanda Widget (onder midden) al toegevoegd heeft.

Goed om je te bedenken…

  • De tijd die je kwijt bent aan je eigen blog is niet te onderschatten! Het schrijven van een bijdrage kost veel tijd – vooral als je weinig inspiratie hebt… en elke post moet wel echt raak zijn natuurlijk! Verder moet je altijd letten op typefouten, zinsbouw en grammatica. Ook de fotobewerking neemt veel tijd in beslag.

  • Neem de auteursrechten van beeldmateriaal op het internet in acht. Als je twijfelt, is het altijf beter je eigen foto’s te schieten.

  • Wil je weten hoe je mooie foto’s (bijvoorbeeld voor je blog) maakt? Neem dan bijvoorbeeld eens een kijkje op Fotoklasje, een fotoworkshop waarop je leert foto’s te maken, die je blog uniek kunnen maken.

  • Over elk thema bestaat een blog, dus ook alles wat te maken heeft met het opstarten van je eigen blog. Dus ben jij toe aan een opfriscursusje HTML? Wil jij leren hoe je fatsoenlijk Nederlands schrijft? Of wil jij nou wel eens weten wat SEO eigenlijk betekent? :) Voor alles vind je gemakkelijk een bijpassende how to blog.

Ok, nu jij! Laat ons weten welke ervaringen jij al hebt met bloggen. Welke blogs van DaWanda-verkopers vind je het leukst? Wij verheugen ons op je commentaar en natuurlijk op je eigen blog!

En wil je weten welke andere mogelijkheden je nog allemaal hebt om jouw DaWanda winkel in de markt te zetten?
In de FAQ voor Verkopers lees je er alles over.

Je kan ons ook vinden op:
Facebook: facebook.com/dawanda.nl
Twitter: twitter.com/#!/dawanda_nl
Pinterest: pinterest.com/dawandanl
Onze site: www.dawanda.nl


Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 04.02.2013 om 10:33 h.

Categorie: 4. Promotie

Commentar