Social Media succesvol inzetten

Ook artiesten, ontwerpers en makers zien in dat actief zijn op social media de beste manier is om je werk aan een groot publiek te kunnen presenteren. Maar hoe doe je dat? En vooral; hoe doe je het goed?

Je hoeft geen bolleboos meer te zijn (zie mij) om de verschillende social media-kanalen te gebruiken, en DaWanda helpt je graag deze succesvol in te zetten voor de verkoop van je werk. Om die reden houden wij ons ook op de Dawanda Blog bezig met het thema social media. We lichten hier verdere aspecten uit en voor ieder medium bespreken we hoe je dit het meest succesvol kan inzetten. In deel 2 gaat het over het gebruik van je eigen blog. De andere twee delen bespreken we achtereenvolgens Facebook en Twitter. In dit eerste deel starten we nog rustig op en willen we vooral weten…

Waarom je als verkoper sociaal actief wil zijn, en hoe:

Volgens recent (en heel betrouwbaar ;) ) onderzoek brengt een derde deel van de mensen minstens een uur per dag op een sociaal netwerk door. Dikke kans dus dat je daar jouw volgende fan of koper ontmoet… Bij social media is het er voor jou als verkoper om te doen een relatie op te bouwen met je potentiële klant. Dat kan niet alleen heel leuk zijn maar is vooral ook erg effectief, is onze ervaring bij DaWanda.

Elk kanaal (zoals je eigen blog, Facebook, Twitter, Pinterest maar ook bijvoorbeeld Youtube of Flickr) biedt specifieke mogelijkheden om jouw werk op jouw eigen manier te presenteren aan de klant. En dat natuurlijk gratis en voor niks. Wat jouw manier of stijl is, hoe je actief wilt zijn en welke social media-kanalen daarbij horen is een voorwaarde om het goed te doen, dus echt iets om van tevoren over na te denken!

Hier een checklist, om je plannen voor je sociale media activiteiten te concretiseren:

 • Definieer je doelen, schrijf ze eventueel op. Wat wil je bereiken en wat moet je daarvoor doen? Wie zijn jouw potentiële klanten, je fans of volgers en wat wil je hen precies laten zien of presenteren?
 • Kies je kanalen en kies een hoofdkanaal, waarin alle informatie samen komt (je website of blog bijv.), en waarin tegelijk verwezen wordt naar al je andere kanalen
 • Check andere blogs, facebook pagina’s en dergelijke voor inspiratie! Kijk maar eens naar de blog van Applepie Pieces, of de Facebook pagina van onze onderburen hier van de Pizzarei. Ook onze blog is bijvoorbeeld heel inspirerend :)
 • Maak desgewenst een concept, zodat je op een rijtje krijgt welke boodschap je in welke vorm en op welk kanaal wilt presenteren
 • Toon jezelf bij je werk! Klanten zijn geïnteresseerd in jou en nemen graag eens een kijkje bij jou achter de coulissen
 • Leer je klanten kennen en vind zo meer uit over hun wensen. Vraag ze wat ze van je nieuwste kunstwerk vinden
 • Vind de juiste manier om met je klanten te communiceren. Als je streetwear verkoopt gaat dat anders dan als je edelsmid bent
 • Dank je fans of volgers en laat blijken dat hun mening op prijs wordt gesteld
 • Reageer ook op minder lovende kritiek. Reageer inhoudelijk en professioneel, zo geef je je klanten en volgers het gevoel serieus genomen te worden
 • Wijs in je DaWanda-profiel, in je e-mail signatuur en visitekaartje altijd op je aanwezigheid in andere social media kanalen – een fan van je winkel wordt dat waarschijnlijk ook wel op Facebook, en ook lezer van je blog
 • Gebruik straks de kosteloze DaWanda Webshop als mogelijkheid om je blog, je website, of je Facebook pagina in te bouwen

En niet vergeten…

Social media zijn een mooie mogelijkheid je klanten direct te kunnen ontmoeten, nieuwe contacten op te bouwen en je privé- alsook je zakelijke netwerk uit te breiden. Geen verplicht nummertje dus, maar juist een uitgelezen kans jezelf en jouw werk wereldkundig te maken!

Wat zijn jullie ervaringen met social media kanalen? Zie je resultaat van je sociale activiteit? Welke vraag had je altijd al eens beantwoord willen hebben? Post hier je reacties en vragen.
In deel 2 en deel 3 van onze social media serie behandelen we de inzet van je eigen blog en Facebook. Hoe zet je een eigen blog op? Hoe richt je je Facebook pagina succesvol in? En hoe benut je het specifieke potentieel van beide media?

Wil je weten welke andere mogelijkheden je nog allemaal hebt om jouw DaWanda winkel in de markt te zetten?
In de FAQ voor Verkopers lees je er alles over.

Hadden we al gezegd dat we ook op deze kanalen zitten? ;)
Facebook: facebook.com/dawanda.nl
Twitter: twitter.com/#!/dawanda_nl
Pinterest: pinterest.com/dawandanl
Onze site: www.dawanda.nl

 

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Emma Couper

schreef op 04.02.2013 om 12:49 h.

Categorie: 4. Promotie

Commentar