Wat doet DaWanda om mijn producten te promoten?

Banner

Net als jij willen we erg graag dat jouw winkel ontzettend goed gaat verkopen. Daarom doen wij ons uiterste best om DaWanda met alle mooie producten goed in de markt te zetten. In deze blogpost hopen we je een beeld te kunnen geven van de promotiemaatregelen die DaWanda daarvoor neemt!

Hier kunnen we bijvoorbeeld onze Google Ad Words campagnes noemen. Hierdoor worden bezoekers naar jouw winkel geleid d.m.v. zoekwoorden. Het is daarom belangrijk dat je goede, duidelijke productnamenen keywords kiest voor je winkel. (Zie ook: “Zo vinden klanten jouw producten“)

Verder zorgen wij voor ludieke PR-acties, bijvoorbeeld rondom Sinterklaas. Kijk hier voor een voorbeeld: Even een cadeautje trekken.

Sales, specials en promoboxen

Elke maand wordt er een special of een sale georganiseerd. Deze zal elke keer weer een ander thema of categorie omvatten. Zo zorgen we ervoor dat elke categorie een keer in the picture wordt gezet! Uiteraard springen wij in op gebeurtenissen die tijdens het jaar gebeuren, zoals Valentijnsdag, Pasen, Sinterklaas en Kerst. Voor een special of een sale nodigen wij een selectie verkopers uit. Verkopers met een mooie winkel, die representatief zijn voor DaWanda, komen hier voor in aanmerking. Wil je graag meedoen aan zo’n actie, zorg er dan voor dat je winkel er tip top uitziet en aan alle richtlijnen voldoet! Een mooie banner, profielfoto en duidelijke product foto’s zijn belangrijk.  Het succes van jouw winkel heb je voor een groot deel zelf in de hand!

Facebook, twitter, blog…

Naast promotie op onze eigen website doen wij uiteraard aan social media. Dat zijn perfecte portals om producten extra in het zonnetje te zetten onder de DaWanda liefhebbers en potentiële nieuwe DaWanda klanten! Iedere dag kiezen wij producten uit die we helemaal te gek vinden en plaatsen deze op Facebook.  Heb je ons nog niet geliked? Doe dat dan nu meteen!

Net als via Facebook posten we dagelijks tweets over acties en onze producten op Twitter. Heb je een twitter account? Volg ons dan nu!  

Op onze blog houden we je op de hoogte van alle promotie-acties, trends en DaWanda-nieuwtjes. ook heb je hier de kans om jouw winkel voor te stellen in het verkopersinterview, of om een leuke DIY-tutorial voor ons te maken.

DaWanda-nieuwsbrieven

Ruim 60% van alle DaWanda-klanten is ook geabonneerd op onze algemene nieuwsbrief . Iedere week presenteren we daar mooie nieuwe producten, sale acties en speciale winkels. We adviseren al onze verkopers zich zowel voor de algemene als ook voor de verkopers nieuwsbrief aan te melden. Zo blijf je altijd op de hoogte!  Hint: als je nog niet bent ingeschreven voor de nieuwbrief dan kun je dat hier doen!

Wat kan ik zelf doen om mijn winkel op te laten vallen? 

Het DaWanda-marketing team selecteert de producten en winkels die aan sales, promotieacties, enz. meedoen. Maar je kunt jouw kansen wel zelf vergroten, door een mooie, opvallende winkel te maken. Bij deze een paar tips:

Vul altijd goede, duidelijke keywords in bij je producten, zodat klanten jouw producten via de DaWanda-zoekfunctie (en via Google) kunnen vinden. Zorg voor duidelijke foto’s, waarop je producten in hun geheel te zien zijn en een tweede foto met een detail. Upload een leuke profielfoto, van jezelf of van je logo. Geef je de bezoekers leuke achtergrond informatie over je winkel; dat geeft een goede indruk. Let er wel op dat de tekst niet te lang wordt! Het is ook belangrijk dat de disclaimer is ingevuld. Duidelijkheid over je achtergrond schept namelijk vertrouwen bij de klant. Zorg ervoor dat je vestigingsadres en indien van toepassing, je KvK-nummer duidelijk in de disclaimer staan aangegeven, of geef aan dat je een particuliere verkoper bent, indien je geen eigen bedrijf hebt.

Last but not least: probeer altijd 8 of meer producten in je winkel te hebben. Dat ziet er professioneel uit!

 Wil jij voor extra acties, specials en sales in aanmerking komen? Heb je nog meer tips nodig of wil je dat iemand van het DaWanda-team je winkel even bekijkt? Stuur ons een mailtje!

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 05.02.2013 om 10:00 h.

Commentar