DaWanda Groepen – Hoe werkt het?

 1. Algemene vragen
 2. Groep soorten
 3. Groepsleden
 4. Verwijderen en aanpassen van groep informatie
 5. Groep catalogus en Groep prikborden

 

1. Algemene vragen

Wie kan een groep aanmaken?
Ieder geregistreerd lid van DaWanda kan een groep aanmaken.

Hoe maak ik een groep aan?
Ga hiervoor eerst naar www.dawanda.nl en klik rechtsboven op ‘Community’ >> ‘Groepen’. Op de Groepen homepage zie je aan de rechterkant de tekst ‘Creëer een groep’. Op het moment dat je de groep aanmaakt, kan je de naam, het soort groep en de categorie aangeven. Jij wordt vervolgens aangewezen als de manager van deze groep. Na het creëren van de groep kan de groepsmanager andere gegevens invoeren, zoals een omschrijving van de groep, een logo, de locatie en de functie van de groep.

groepen1

 

Hoe activeer ik de events, catalogus en prikborden?
Om de events, catalogus en de prikborden van jouw groep te activeren, ga je na het aanmaken van de groep naar ‘Instellingen’. Hier scroll je naar beneden en kan je ‘Events geactiveerd’, ‘Catalogus geactiveerd’ en ‘Prikborden geactiveerd’ aanvinken en rechtsonder op de knop met ‘Opslaan’ klikken.

groepen2

Zijn er Algemene Voorwaarden voor groepen?
Ja, lees deze hier.

 

2. Groep soorten

Wat voor soorten groepen zijn er?
Er zijn drie verschillende soorten groepen: openbaar, besloten en privé. Ieder type heeft andere eigenschappen op het gebied van lidmaatschap en zichtbaarheid.

Kan ik het soort groep naderhand aanpassen?
Nee, dit kan niet.

Wat is een openbare groep?
Iedere gebruiker van DaWanda kan lid worden van een openbare groep. Ook kan iedereen de groep, het forum en de geplande evenementen zien. Ieder groepslid kan andere DaWanda gebruikers uitnodigen om zich bij de groep aan te sluiten.

Wat is een besloten groep?
Iedere bezoeker kan de gegevens van de groep en de interacties zien, bijvoorbeeld het forum en de evenementen. Echter, alleen de leden van de groep kunnen actief deelnemen aan deze functies. Indien je lid wil worden van een besloten groep, ga je naar de groep en klik je op ‘Lid worden’. Je kan dan een kort bericht schrijven aan de manager van de groep, waarin je vraagt lid te mogen worden. De manager van de groep bepaalt dan of je lid mag worden of niet. Je kan tevens lid worden van de groep indien je een uitnodiging ontvangt via het DaWanda berichten systeem, en deze accepteert. Alleen managers kunnen leden toevoegen en uitnodigen.

Wat is een privé groep?
In privé groepen kunnen alleen leden de gegevens en de interacties van de groep zien. Deze soort groep heeft dezelfde functies als andere groepen (evenementen, catalogus, forum en prikborden)

 

3. Groepsleden

Welke rollen zijn er binnen een groep?
In een groep kan je de volgende rollen vervullen:

 • Manager
 • Moderator
 • Lid (of  ‘member’)

Wat is een groep manager?
De manager is normaal gesproken degene die de groep opricht. Hij/zij bepaalt…

 • …de functies van de groep (forum, evenementen, nieuws en/of catalogus)
 • …de omschrijving van de groep
 • …het logo van de groep
 • …de locatie van de groep
 • …wie lid mag worden van de groep en wie verwijderd wordt in verband met het overtreden van regels
 • …wie moderators mogen zijn

Een manager heeft dezelfde bevoegdheden als een moderator en kan tevens de groep verwijderen, of een verzoek indienen om de groep te laten verwijderen, als deze meer dan 5 leden heeft.

Wat is een groep moderator?
Moderatoren zijn leden van een groep die van de manager algemene administratieve rechten hebben gekregen. Een moderator mag bijvoorbeeld leden toevoegen aan een groep en het forum beheren (indien de groep een forum heeft). Dit betekent dat de moderator berichten mag verwijderen, forum topics als belangrijk mag markeren en topics kan sluiten of heropenen. Een moderator heeft daarnaast dezelfde rechten als een lid.

Wat is een groepslid?
Groepsleden zijn DaWanda gebruikers die zich hebben aangesloten bij een groep.
Een groepslid kan…

 • …gebruik maken van alle gedeelde functies die aangemaakt zijn door de manager
 • …informatie delen met de groep delen, meedoen aan evenementen, diens eigen producten aan de catalogus van de groep toevoegen en op de hoogte blijven van het nieuws in de groep via het forum
 • …in open groepen kunnen leden ook nieuwe leden uitnodigen
 • …de groep weer verlaten, wanneer een lid dit wenst

 

4. Verwijderen en aanpassen van groep informatie

Hoe verwijder ik een groep?
Alleen de groepsmanager kan een groep verwijderen. De verwijder-functie vind je bij de groepsinstellingen. Als de groep, inclusief managers en moderatoren, vijf of minder leden telt, zal deze meteen worden verwijderd. Heeft de groep echter vijf of meer leden (inclusief managers en moderatoren), stuur dan een e-mail naar feedback-nl@dawanda.com met het verzoek om je groep te verwijderen. DaWanda neemt dan contact op met de manager en zal de groep pas verwijderen nadat deze een definitieve bevestiging heeft gestuurd. Zo wordt voorkomen dat groepen per ongeluk worden verwijderd. Dit geldt niet indien clausule 5.3 van de Algemene Voorwaarden van toepassing is.

Hoe verwijder ik de inhoud van een groep?
Groepsleden kunnen de eigen inhoud verwijderen. Managers en moderatoren hebben ook de mogelijkheid om inhoud te verwijderen. Andere groepsleden kunnen de groepsmanager of moderatoren een verzoek sturen om bepaalde inhoud te verwijderen. Mocht de manager niet ingaan op het verzoek van een groepslid, dan kan deze contact opnemen met de DaWanda klantenservice en vragen het geschil op te lossen. Vermeld in dit geval altijd de datum waarop je de manager hebt verzocht om de content te verwijderen.

Hoelang is groepsinhoud beschikbaar? 
Groepen zijn geen online-opslagplaats. Wanneer een groep wordt verwijderd is de groepsinhoud niet meer beschikbaar. Hetzelfde geldt voor verwijderde content, zoals forum-posts. Daarom raden we gebruikers aan om voor zichzelf een kopie van eigen content te maken. (zie Clausule 4.6. van de Algemene Voorwaarden)

 

5. Groepscatalogus en -prikborden

Wat is de groepscatalogus? 
De groepsmanager stelt de groepscatalogus samen. De manager kan ook een zoekterm of een combinatie van meerdere zoektermen voor de catalogus vastleggen. Als de manager bijvoorbeeld de zoekterm “breinaald” selecteert, zullen alle producten van groepsleden die deze zoekterm in hun productnaam, artikelbeschrijving of keywords hebben, automatisch in de groepscatalogus worden opgenomen. De manager kan deze zoektermen op ieder willekeurig tijdstip veranderen. Als dit gebeurt, worden de andere groepsleden op de hoogte gesteld. Indien de manager de zoektermen binnen een paar minuten meermaals verandert, krijgt de groep slechts één keer bericht.

Hoe kan ik mijn producten aan de groepscatalogus toevoegen? 
Allereerst ga je naar de instellingen van jouw groep en geeft daar aan dat jouw producten in de groepscatalogus mogen worden opgenomen. Je producten komen nu automatisch in de catalogus te staan als jouw productnamen, beschrijvingen en/of keywords de zoektermen van de catalogus bevatten. Mocht de zoekterm niet in jouw aanbod voorkomen, voeg deze dan toe aan je productnaam, je beschrijving of aan de keywords. Let er alsjeblieft op dat je alleen producten toevoegt die bij de zoektermen en in de catalogus passen.

Wat zijn groepsprikborden? 
Groepsleden kunnen hun producten toevoegen aan groepsprikborden die naar bepaalde thema’s of interesses zijn samengesteld. Alle prikborden worden door de manager aangemaakt en groepsleden kunnen er producten aan toevoegen. Een groep kan meerdere prikborden beheren en ieder prikbord heeft een eigen omschrijving. De manager heeft het recht om irrelevante producten van het prikbord te verwijderen.

Hoe zet ik producten op het groepsprikbord?
Je kunt producten aan een groepsprikbord toevoegen door op de knop “Op het prikbord plaatsen” bij ieder DaWanda-product te klikken. Als je lid van de groep bent en de manager jou de mogelijkheid heeft gegeven om producten aan het prikbord toe te voegen, zal het groepsprikbord vervolgens automatisch in het dropdown-menu verschijnen. Klik op het dropdown-pijltje rechts van de knop “op het prikbord plaatsen”. Nu kun je jouw product op één van de groepsprikborden plaatsen of klik op de “meer”-knop om nog meer groepsprikborden te selecteren. Zodra je een product op een groepsprikbord hebt geplaatst ontvang je een bevestiging. Klik op de link om direct naar het prikbord te gaan en jouw product te bekijken.

Hoe verwijder ik producten van een prikbord? 
Iedere gebruiker kan de producten die hij/zij op een prikbord heeft geplaatst ook weer verwijderen door naar dat prikbord te gaan en naast het door hem/haar toegevoegde product op de “verwijder”-button te klikken.
Managers en moderatoren kunnen alle producten op een groepsprikbord verwijderen en/of afwijzen. Producten die door hen zijn verwijderd kunnen later weer op het prikbord worden geplaatst. Met de functie “afwijzen” kunnen andere groepsleden aangeven welke producten volgens hen verwijderd zouden moeten worden. Alleen de manager of moderator van een groepsprikbord kan producten afwijzen. Als een product eenmaal is afgewezen kan het niet meer aan het prikbord worden toegevoegd. Uitzondering: de manager of moderator kan al afgewezen producten wel weer op het prikbord plaatsen.

 

We wensen jullie veel plezier met het ontmoeten van andere DaWanda-leden!

 

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Anne Pleun van Eijsden

schreef op 30.05.2013 om 17:43 h.

Categorie: Actueel

Tags: , , ,

Vergelijkbare berichten

Commentar