SEO guide voor je shop: les 1

Het doel van deze guide is om de verkopers op DaWanda meer duidelijkheid te geven over algemene SEO technieken. Stap voor stap wordt uitgelegd hoe zij hun shops kunnen optimaliseren en daarmee hun ranking in zoekmachines kunnen verbeteren.

seo-best-practices
Bron afbeelding: Flow media

De volgende punten zullen besproken worden in dit eerste deel:

1. Hoe een zoekmachine werkt, en waarom SEO (Search Engine Optimization, of zoekmachine optimalisering) nodig is om een hogere ranking te krijgen
2. Hoe je de beste keywords voor de home page en de product pagina’s van jouw shop kunt kiezen

 

1. Hoe zoekmachines werken


Een zoekmachine, zoals Google, is een software systeem dat is ontworpen om informatie op het internet te zoeken en te ordenen. De zoekmachine doet dit door:

 • documenten op het internet te indexeren
 • antwoorden te geven op de zoek aanvraag door resultatenlijsten te tonen met inhoud die relevant is voor deze zoek aanvraag.

Maar hoe werkt Google?
Stel je voor dat het World Wide Web een eilandengroep is, bestaande uit een enorm aantal kleine eilandjes (web pagina’s of bestanden) die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van bruggetjes (de links).
Google heeft een auto, die heet ‘de spin’ of ‘Googlebot’, en daarmee kan Google op alle eilandjes komen door over de bruggetjes te rijden om vervolgens informatie op te slaan over elk eiland (web pagina).
Als je een zoekterm intypt bij Google dan begint hij meteen miljoenen pagina’s af te zoeken om de informatie te vinden waar jij naar op zoek bent. Hierbij gebruikt Google zijn algoritmen om te besluiten wat de meest bruikbare informatie voor jou zal zijn.

Relevantie (pagina’s met de meeste overeenkomende woorden ) is een van de factoren waar Google goed op let – maar het is niet de enige factor waar hij rekening mee houdt. Voor het bepalen van de ‘page rank’ (de positie waar de pagina terecht komt in Google’s resultatenlijst) kijkt Google ook naar andere factoren. Bijvoorbeeld de kwaliteit van de inhoud, en het aantal andere websites die linken naar die pagina.

Het doel van SEO is om uit te vinden wat precies deze factoren zijn en daardoor de beste manier te vinden om deze te optimaliseren, zodat de hoogste posities op de resultatenlijst van Google worden gehaald voor elke voor de website relevante zoekterm.

 

2. Optimaliseren van jouw DaWanda shop


Het optimaliseren van jouw DaWanda shop vanuit een SEO perspectief zal helpen je rankings op Google te verbeteren en daardoor meer mogelijke kopers naar je shop te leiden. Een paar factoren tellen zeker mee voor Google, namelijk:

 • de aanwezigheid van keywords in de titel, in de URL en in de koppen, onderschriften en middenstuk van de tekst op de pagina;
 • de positie van de keywords in al deze elementen.

Maar welk keyword/zoekterm heeft het grootste potentieel om een zoeker een klant te laten worden?

Om deze vraag te beantwoorden moet keyword research (onderzoek naar keywords) uitgevoerd worden; voordat je je pagina’s gaat optimaliseren moet je eerst keyword research doen om uit te vinden welke termen het beste zouden zijn.

Hoe doe je Keyword Research?
Als je begint met je keyword research, kijk dan eerst of de keywords precies passen bij de producten die jij verkoopt op DaWanda. Vraag jezelf of gebruikers zullen vinden waar ze naar op zoek zijn als ze die keywords gebruiken. Het is handig om wat vrienden of bekenden te vragen hoe zij op zoek zouden gaan en welke keywords zij zouden gebruiken voor een bepaald product in je shop.
Wanneer je een lijstje hebt gemaakt van mogelijke goede keywords, dan kan je hun zoekvolume (search volume) gaan vaststellen. Het zoekvolume is het aantal opvragingen of zoekopdrachten per maand. Als je keywords een goed zoekvolume hebben is het duidelijk: deze moet je hebben voor jouw DaWanda shop.

Even een voorbeeld:

google adwords_voorbeeld

Laten we zeggen dat je verschillende soorten handgemaakte jurken verkoopt in jouw DaWanda shop. Je kan de Google Keyword Planner gebruiken om in te schatten wat de maandelijkse zoekopdrachten zijn voor een bepaald keyword, en ook om wat voorstellen te krijgen van mogelijke andere keywords die misschien nog beter, of óók goed zouden passen.
Om toegang te krijgen tot de Google Keyword Planner moet je een Google Adwords account aanmaken. Als je dit hebt gedaan, log dan in, en klik op Hulpprogramma’s in het menu, en dan op Zoekwoordplanner.

Klik op de optie ‘Nieuwe ideeën voor zoekwoorden en advertentiegroepen zoeken’. Het volgende scherm verschijnt:

seo2

Allereerst vul je het keyword in dat je wil gaan onderzoeken. Als je meer dan één keyword wil bekijken, typ dan een komma tussen de keywords in. Daarna stel je het geografische doel in (land, taal) en klik dan op de knop “Ideeën opvragen”. Het volgende scherm zal verschijnen:

seo_adwords3

Google heeft de keywords al voor je gegroepeerd in verschillende ‘advertentiegroepideeën’ omdat je dit hulpprogramma ook kan gebruiken om een betaalde Adwords campagne te starten. Op dit moment heb je dat niet nodig, dus we slaan ‘advertentiegroepideeën’ over en gaan direct naar ‘zoekwoordideeën’. Bovenaan vind je dan alle zoekwoorden die jij hebt ingetypt, en daaronder komen wat suggesties van Google die goede alternatieven zouden kunnen zijn.

seo_adwords4

Natuurlijk kan dat, maar er zijn wat extra dingen waar je op moet letten, namelijk:

  • Competitie. Kijk eens naar de resultatenpagina van Google als je ‘zwart jurkje’ intypt: je vind een heleboel betaalde advertenties op dit keyword, wat betekent dat het een keyword is met een hoge waarde. Daar komt bij dat als bekende kledingmerken de eerste 10 resultaten krijgen, en jij pas net komt kijken met dat keyword, dat het erg moeilijk zal worden om ook bij de eerste 10 resultaten terecht te komen.
  • Conversie. Iemand die zoekt met de brede term ‘(zwarte) jurkjes’ is waarschijnlijk alleen maar wat aan het surfen en heeft nog niet echt het doel iets te kopen. Bij ‘handgemaakte trouwjurk met stipjes’ is de zoektocht waarschijnlijk specifieker, dus meer gedoeld op een aankoop.

Dat is de reden waarom je, bij het vergelijken van twee of meer verschillende keywords, op volgende aandachtspunten moet letten:

 • vergelijk het zoekvolume: probeer verschillende versies van hetzelfde keyword (meervoud, synoniemen);
 • hou in je achterhoofd dat je niet de enige bent in het Google-strijdveld: kan je concurreren met grote websites?
 • Vraag jezelf af of je relevante inhoud hebt dat past bij het specifieke keyword/zoekterm.

 

Ok, als een zoekterm een redelijk zoekvolume en niet teveel competitie heeft is het waarschijnlijk een goed keyword voor jouw shop pagina. Daarna kan je specifiekere keywords gaan zoeken voor de verschillende product pagina’s, bijvoorbeeld handgemaakte petticoat jurkjes of handgemaakte maxi jurken.

Door het gebruik van verschillende keywords voor de shop pagina en voor de productpagina’s kan je nog gerichter ingaan op de specifieke zoektermen van potentiële kopers. Laten we kijken hoe dit gaat door middel van ‘long tail keywords’ (‘lange staart keywords’).

Zoektermen met een hoog volume zijn belangrijk, maar eigenlijk nemen zij slechts minder dan 30% in van alle totale gezochte termen op het internet. De overgebleven 70%, die meer bekend staan als de long tail (lange staart) zoektermen, bestaan uit duizenden originele en unieke zoekbegrippen die bij elkaar het grootste gedeelte van alle zoekvragen bevatten, zoals je kan zien in onderstaand plaatje.

search_engine_keyword_demand

Dit betekent dat je meer ‘kwalitatief verkeer’ voor je pagina genereert als je meer gebruikt maakt van verschillende pagina’s die antwoorden inhouden op zoektermen die zeer specifiek (en dus langer) zijn. Dit zal vervolgens weer leiden tot meer aankopen dan als je alleen maar keywords bestaande uit een woord gebruikt.

Onthoud: het is ook belangrijk om synoniemen van je keyword te gebruiken. Dit zal je pagina gebruiksvriendelijker en natuurlijker maken dan wanneer je alleen maar dezelfde woorden of woordgroepen gebruikt. Bovendien zal Google dan nog beter begrijpen om wat voor pagina het gaat. Er zijn sites die je helpen bij het vinden van synoniemen, bijvoorbeeld www.synoniemen.net

Tot zover deel 1, in deel 2 leggen we uit hoe je de naam van jouw shop, de beschrijving van je shop, de namen van producten en beschrijvingen en de profielpagina van je shop het beste kan optimaliseren door het gebruik van keywords.

Vragen? Laat een reactie achter, we denken graag met je mee!

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Jussi

schreef op 02.04.2014 om 11:50 h.

Commentar