SEO Guide voor je shop: Les 2

Na les 1 ben je vast benieuwd hoe je de optimalisering van je shop helemaal af kunt maken. Nu staat ook les 2 voor je klaar. Veel succes, en goede zaken!

SEO-plaatje

Afbeelding via zddesign.net

 

Les 2

Hoe kun je je shop home page optimaliseren?

De gebruikersnaam, shopnaam, shop window, het shop profiel en de shop beschrijving zijn elementen die je kan aanpassen zodat de SEO van jouw shop home page sterker wordt.

 

Gebruikersnaam

Als je een shop opent op DaWanda, let er dan goed op dat je je merknaam als je gebruikersnaam neemt. Dat is belangrijk omdat de gebruikersnaam zowel voor de URL als voor de ‘title tag’ gebruikt wordt. Laten we even kijken waar deze elementen vervolgens te zien zijn op DaWanda, en hoe Google ze weergeeft in de zoekresultaten lijst:

 

Deel2-pic1-titletag-google resultaten

Deel2pic2-googleresultaten

De Title tag is een van de belangrijkste elementen die moeten worden geoptimaliseerd vanuit een SEO perspectief. Het ‘model’ van een title tag is:

“<Gebruikersnaam> – <aantal producten> unieke producten vanaf <laagste prijs> op DaWanda”

 

Omdat je maar een beperkte ruimte hebt in titels is het beter om het meest belangrijke keyword aan het begin van je <gebruikersnaam> te zetten en te focussen op de unieke waarde van jouw shop.

 

Een voorbeeld van een goede gebruikersnaam zou zijn:

“ Tins handgemaakte kleding”

de URL wordt dan https://nl.dawanda.com/shop/Tins-handgemaakte-kleding

en de tag title wordt dan: Tins handgemaakte kleding – 1 uniek product vanaf € 20 op DaWanda

Denk eraan dat je geen speciale tekens mag gebruiken in je gebruikersnaam. Bijvoorbeeld, KIES NIET zoiets als je gebruikersnaam/merknaam voor je shop:

✿✿✿ TiNS handgemaakte KleDinG ✿✿✿

Dit trekt wellicht de aandacht van een gebruiker van DaWanda, maar Google kan zoiets niet lezen en vervolgens ook niet correct indexeren.

Shop naam

De shop naam wordt gebruikt voor de H1 tag, handig voor gebruikers en ‘on-page keyword targeting’. Je kan hiervoor het best je gebruikersnaam/merknaam gebruiken met daarbij een korte beschrijving.

Een voorbeeld van een goede shop naam zou zijn:

‘ Tins Handgemaakte Kleding – Originele kleding voor iedereen’

De H1 tag op de shop pagina ziet er dan zo uit:

 

Deel2pic3 H1tag

 

Shop window

De shop window is een volgend element op de pagina dat we kunnen gebruiken om details toe te voegen over onze winkel, en om Google meer informatie te geven over de webpagina. De shop window is de ‘H2 heading’.

Een voorbeeld van een goede shop window zou zijn:

Vind hier mooie handgemaakte outfits!’

Deel2pic4 shop profiel

Shop Profiel

De eerste 160 tekens van je shop profiel worden gebruikt als ‘meta description’. Deze tag geeft je de mogelijkheid om aan zoekmachines te beschrijven waar je pagina over gaat, maar ook om je shop te adverteren aan gebruikers. De ‘meta description tag’ is voor Google niet even belangrijk als de tag title, maar is ontzettend handig want met deze korte samenvatting kan je zoekmachine-gebruikers overtuigen dat dit precies is waar ze naar op zoek zijn, waardoor ze erop zullen klikken.

Zo ziet de meta description er namelijk in Google’s resultatenlijst uit:

Deel2pic5 meta description

Zorg ervoor dat je het shop keyword aan het begin van de tekst zet. Het is ook een goed idee om er een ‘klik en ontdek’ aandachtstrekker in te zetten.

Een goed voorbeeld van een shop profiel zou zijn:

Ben jij op zoek naar originele handgemaakte kleding? Je vindt het bij Tins! Alles op maat gemaakt, van broeken tot jurken en handgemaakte sjaals. Kijk snel, er zijn regelmatig kortingen!

 

Beschrijving van je shop

De beschrijving van je shop zie je terug in de body tekst van je shop, zoals je in onderstaand plaatje ziet:

Schrijf tenminste 200 woorden waarmee je je shop beschrijft. Denk eraan dat je je shop-keyword, en synoniemen daarvan, zo’n 6 tot 10 keer gebruikt. Je kan de keywords ook dikgedrukt maken om ze nog meer op te laten vallen. Vergeet ook niet de verschillende shop categorieën te noemen. Dit is een voorbeeld:

Deel2pic6 beschrijving shop

Ben jij op zoek naar originele handgemaakte kleding? Ben je klaar met al die massaproductie, te vinden in de bekende winkelstraat? Wil je je uniek en origineel kleden? Of misschien wil je gewoon een uniek een gepersonaliseerd cadeautje vinden voor een speciale gelegenheid? Tins’ handgemaakte kleding heft precies waar je naar op zoek bent. Wij bieden comfortabele, praktische handgemaakte kleren van natuurlijke stoffen, gemaakt door getalenteerde fashion designers uit Amsterdam. Vul je kledingkast aan met onze limited edition handgemaakte leren schoenen, originele handgenaaide katoenen jurken, aparte zelf bedrukte T-shirts en nog veel meer handgemaakte outfits. Kijk lekker rond in de verschillende categorieën aan de linkerkant en kies jouw favoriete kledingstuk! Er is handgemaakte kleding voor alledag, maar ook voor speciale gelegenheden. Voor vragen of speciale verzoekjes kun je altijd contact opnemen; we maken graag items op maat voor speciale cadeautjes, en soms is het zelfs mogelijk je eigen design door ons te laten maken. Alles wat je kan vinden in onze winkel is handgemaakt, waardoor er overal maar een paar van gemaakt worden. Dus wat je ook kiest, het zal altijd uniek zijn, net als jij!

De shop-beschrijving wordt gebruikt als ‘open graph beschrijving’, wat betekent dat deze korte tekst ook zal worden afgebeeld als preview als de inhoud van jouw shop of je producten worden gedeeld op social networks zoals Facebook. Hieronder zie je een voorbeeld:

Deel2pic7 facebookscreenshot

Product pagina’s optimaliseren

Op de product pagina’s is het beter om specifiekere keywords te gebruiken. Elke product pagina is gericht op een specifiek product, en kan daarom het beste geoptimaliseerd worden op basis van een specifiek keyword.

Nu is het dus tijd om de long tail keywords te gaan gebruiken!

We laten je nu zien hoe je een product naam en de product beschrijving daarvan kunt optimaliseren.

Product naam

De product naam wordt gebruikt in de URL, in de tag title en in de H1 tag. Ook hier is het beter om geen speciale tekens te gebruiken. Het is belangrijk om een duidelijk kenmerk van het product in de product naam op te nemen. Een voorbeeld van een goede product naam zou bijvoorbeeld zijn:

Grijze leren enkellaarsjes met studs

Of:

Rood jurkje met stippen en lange mouwen

Probeer het niet op te nemen tegen DaWanda’s categorieën want dan gaat je product bedolven worden onder DaWanda’s optimaliseer technieken. Daarom kun je beter geen algemene beschrijvingen (zoals ‘mini jurk’ of ‘regenjas’ of ‘camera tas’) gebruiken. Neem gedetailleerde kenmerken van je product op in de product naam, bijvoorbeeld over het gebruikte materiaal, de kleur of patronen.

Product beschrijving

De product beschrijving – samen met de productnaam – wordt gebruikt voor de meta description en de body tekst. Hiervoor schrijf je het best 100-200 woorden. Let erop dat je vooral de eerste 160 tekens optimaliseert en het belangrijkste keyword (je productnaam) aan het begin noemt, anders kan Google moeilijk bepalen waar de product pagina over gaat. Dit is een voorbeeld van een goede product beschrijving:

Dit rode katoenen jurkje met stippen en lange mouwen is handgemaakt van organisch katoen en op natuurlijke wijze rood gekleurd. Het heeft een v-hals, lange mouwen en aan de achterkant een afgewerkt ritsje. Het rok-gedeelte is een korte petticoat. Het stippenpatroon maakt deze jurk perfect voor een doordeweekse werkdag, schooldag of juist voor speciale gelegenheden waarbij je een comfortabele maar toch chique jurk aan wil! Je mag ons gerust schrijven voor verzoekjes: we kunnen het jurkje voor je aanpassen of in andere kleuren maken. Alle maten zijn mogelijk en we maken er graag een langere versie of een kortere versie van als je dat graag wil.

Keywords

Als je een nieuw product opneemt in je DaWanda shop, vergeet dan niet het vakje voor de keywords in te vullen. Potentiële kopers zullen door deze keywords makkelijker het product vinden als ze de zoekfunctie op DaWanda gebruiken. Ter voorbeeld; bij eerder genoemd ‘katoenen jurkje met rode stippen en lange mouwen’ zouden volgende keywords goed zijn:

Jurkje met stippen, petticoat jurk met stippen, petticoat katoenen jurk, jurk met lange mouwen, handgemaakte jurk, zelfgemaakt jurkje

Het is aan te raden om niet DaWanda’s categorienamen te gebruiken, maar, net als bij de productnaam is het wel goed om zo veel mogelijk specifieke kenmerken mee te nemen in de product keywords.

Listings

Google houdt ervan wanneer de inhoud regelmatig vernieuwd wordt, maar het is ook erg belangrijk om een paar vaste URLs te hebben die juist niet veranderen. Dit versterkt de positie in Google’s resultatenlijst. Dit betekent dat je het best een vaste voorraad van producten kan aanhouden in je DaWanda shop, waarbij je af en toe een nieuw product toevoegt om je DaWanda shop up to date en ‘fris’ te houden.

Meer over linkbuilding

Zoekmachines zoals Google gebruiken links tussen sites om erachter te komen wat voor nieuwe sites er zijn (weet je nog, die eilandengroep?) maar ook om te ontdekken hoe sites met elkaar verbonden zijn, en op welke manier, om daarmee de autoriteit van elke site te kunnen bepalen.

In andere woorden, links zijn een soort ‘stem’ voor je website. Hoe meer stemmen, en vooral hoe meer waardevolle stemmen je krijgt, hoe hoger je in de zoekresultatenlijst terecht komt. Deze stemmen representeren alle off-page factoren die, samen met de on-page factoren waar we hiervoor aan gewerkt hebben, zullen helpen bij het hoog ranken voor een bepaalde zoekopdracht.

Posts door bezoekers

Een goede manier om ervoor te zorgen dat je shop meer bezoekers en potentiële kopers over de online vloer krijgt, is door een blog erover aan te maken. Dit zal erbij helpen om je aanwezigheid op het web te vergroten en het is ook een goede mogelijkheid om links te krijgen van blogs met een zelfde specifiek onderwerp als jij. Als je kwalitatieve inhoud voor je blog creëert (je zou bijvoorbeeld handleidingen kunnen aanbieden of artikeltjes schrijven over jouw bedrijfje, of ander relevant nieuws kunnen verstrekken) en je bent actief bij het opbouwen van je online reputatie dan wordt het makkelijk om andere bloggers te vragen of je, door middel van een bezoekerspost (of ‘guest post’) jouw fantastische producten mag promoten bij zijn/haar volgers. (Natuurlijk niet als ze je directe concurrentie zijn!) Je kunt passende blogs vinden door bijvoorbeeld “top 10 blogs over [jouw onderwerp]” te googlen. Hou wel in je achterhoofd, dat de blogs relevant moeten zijn voor jouw doelgroep. Dus, blijf uit de buurt van bijvoorbeeld blogs die iedereen over van alles laten schrijven.

Social Media

Jarenlang hebben SEO-ers link strategieën ontwikkeld om bepaalde posities in de lijst van Google te kunnen behalen. Google heeft toen zijn algoritme aangepast om resultatenlijsten minder makkelijk manipuleerbaar te maken en begon websites met nep backlink profielen te bestraffen.

De laatste tijd neemt Google ook sociale signalen mee in het bepalen van de ranking. Hoe kunnen social media nou de vindbaarheid van je DaWanda shop beïnvloeden? Als je volgers hebt op Facebook en Twitter kunnen zij natuurlijk je inhoud delen. Je kan de bezoekers van je shop aansporen om de inhoud te delen door middel van social media buttons. Op deze manier kunnen ze snel en gemakkelijk jouw producten delen met de buitenwereld. Het is sowieso een goed idee om je aanwezigheid in social media te vergroten, bijvoorbeeld door ook de inhoud van anderen te verspreiden, mee te doen aan discussies en door je merk te verspreiden op social media platforms (Facebook, Youtube, Twitter, Pinterest etc.). Verkoop je bijvoorbeeld materialen voor sieraden? Youtube kan dan een heel handig kanaal zijn om je publiek te vertellen hoe ze mooie kettingen van jouw materialen kunnen maken. Heb je prachtige foto’s van jouw producten gemaakt? Pinterest is hét ideale kanaal om die te verspreiden voor meer bekendheid van je merk. En vergeet Google+ niet; het opbouwen van een netwerk kan cruciaal zijn voor je bekendheid en voor het verbeteren van je SEO resultaten.

En ‘last but not least’; vergeet alle SEO lessen die we besproken hebben niet: ook deze tips zijn handig bij het optimaliseren van je social media profielen. Hieronder vind je een lijstje van ‘algemene’ SEO regeltjes die je dus ook kan toepassen op je Facebook-fan-pagina:

  1. De eerste tip is niet persé een SEO tip, maar meer een algemene Facebook tip. Als je besluit een fan pagina te maken die verbonden is aan je DaWanda shop op Facebook, gebruik dan een ‘fan page’ en niet een privé personen profiel. Iedereen op Facebook mag dan namelijk bij Facebook een klacht indienen omdat je een nep naam gebruikt (Naam: Tins Handgemaakt; Achternaam: Kleding);
  2. Verbind je nieuwe fan pagina met je DaWanda shop.
  3. De keyword-research die je hebt gedaan is nog steeds handig! Als je je Facebook pagina aanmaakt, let dan op de door jou uitgezochte beste keywords. Gebruik je shop-keyword in de naam van de pagina (die wordt gebruikt in de tag title) en dan dus ook in de URL.
  4. Vul het stukje ‘about’/’over’ in, en gebruik daarbij de link naar je DaWanda shop. Kopieer niet letterlijk de tekst van je shop, Google houdt namelijk niet van dubbele inhoud!
  5. Als je een product pagina deelt op facebook, of er iets over schrijft in je status, denk er dan aan dat je aan het begin van je post de belangrijkste keywords gebruikt.
  6. In het algemeen geldt: gebruik alleen relevante inhoud en dwaal niet af van het onderwerp. Pas regelmatig je status aan en gebruik een opvallende achtergrond foto en profiel foto. Ook belangrijk: beantwoord de vragen van je fans voor meer interactie.

Met al deze informatie ben je er nu helemaal klaar voor. Je kunt je eigen SEO strategie voor je DaWanda shop gaan opbouwen! Het duurt even voor dat je resultaat ziet, want Google moet dit allemaal eerst ontdekken en verwerken, maar het zal zeker het wachten waard zijn: zonder SEO heeft jouw DaWanda shop het risico om onzichtbaar te blijven voor Google.

Succes!

Het team van DaWanda Nederland

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Astrid Pots

schreef op 18.06.2014 om 10:35 h.

Commentar