Productfoto’s – Hoe maak ik een goede productfoto?

Productfoto’s zijn essentieel voor het succes van jouw online shop. Ze laten je klanten zien wat ze werkelijk kopen, maar nog belangrijker is dat de foto de koper enthousiast maakt over het product. Een goede productfoto is daarom net zo belangrijk als het product zelf!

Veel verkopers denken dat ze dure fotoapparatuur nodig hebben om een goede foto te maken, maar niets is minder waar! Hieronder vind je een aantal richtlijnen waarmee ook jij de mooiste foto’s kan maken.

Achtergrond

Je zorgt ervoor dat het product eenvoudig te herkennen is door het product op een eenvoudige, neutrale en egaal gekleurde achtergrond te plaatsen. Een druk, korrelig of slecht geconstrueerde achtergrond leidt af van je product en heeft vaak een negatief effect op de algehele uitstraling van het product. Door het product op een groot vel papier te zetten zorg je voor schone rustige achtergrond. Wit of lichtgrijs zijn de meest gebruikte achtergrondkleuren, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kleur die contrasteert met je product.

studio snowpupp

Als je denkt dat dit te saai is voor jouw producten kun je uiteraard experimenteren met het toevoegen van een aantal elementen. Denk er daarbij aan dat de achtergrond niet te veel mag afleiden van het product. Probeer iets te vinden waardoor je product nog beter uitkomt in de foto. Zorg er ook voor dat er een goed contrast ontstaat tussen het product en de achtergrond, zodat het product niet verdwijnt in de achtergrond.

miss honeybird

Het is een goed idee soortgelijke achtergronden te gebruiken voor al je producten. Zo creëer je cohesie in je winkel en straalt je assortiment een samenhangend beeld uit. Dit maakt het fijner om naar je winkel te kijken en het verbetert de winkelervaring van je bezoekers.

Belichting

De meeste digitale camera’s passen automatisch de kleurinstellingen aan het omgevingslicht aan, wat zelden goede resultaten biedt. Vaak resulteert dit in een blauwe, gele of rode kleurzweem. Om te begrijpen hoe je de kleurinstellingen van een camera kunt wijzigen, kun je het beste de handleiding van de camera lezen. Veel digitale camera’s hebben speciale instellingen voor daglicht, kunstlicht, en vele andere lichtbronnen. Het aanpassen van deze instellingen is een eenvoudige manier om slechte belichting te voorkomen. Als je eenmaal ontdekt hebt hoe je dit op jouw camera instelt, ben je in een paar seconden klaar om te fotograferen in daglicht, schaduw, onder een bewolkte hemel of met kunstlicht.

Een tweede methode voor de iets gevorderde gebruiker is het handmatig regelen van de kleurinstellingen, in het bijzonder de witbalans. Handmatig veranderen van de witbalans maakt het mogelijk exact de juiste kleurweergave te krijgen.

Probeer niet teveel tijd te besteden aan het experimenteren met je cameraflits wanneer je binnen fotografeert. Het directe licht afkomstig van je cameraflits veroorzaakt meestal harde schaduwen en reflecties, en het vergt veel oefening om goede resultaten te boeken. Probeer in plaats daarvan het product te belichten met een lamp. Een eenvoudige bureaulamp kan worden gebruikt om je product te belichten vanuit een andere hoek dan die waaruit je de foto neemt. Op deze manier leg je de nadruk op de vorm van het product. Experimenteer met de afstand waarop je de lamp neerzet zodat je geen overbelichte foto krijgt. Om harde schaduwen te voorkomen kun je de verlichting zachter maken door het aanbrengen van bakpapier (of diffusie folie en dergelijke) op de lamp voordat je de foto maakt. Daarnaast kun je een reflecterend oppervlak (piepschuim of een groot wit boek) plaatsen aan de andere kant van het product. Dit zorgt ervoor dat het licht terugvalt op de schaduwzijde van het product dat je fotografeert. Als je twee lampen tot je beschikking hebt kun je zelfs proberen om het product van twee kanten te belichten en de donkere gebieden in te vullen. Oefening baart kunst!

Perspectief

Perspectief is de sleutel tot een goede foto. Het kiezen van de juiste hoek kan het verschil maken in hoe het product overkomt.  Sommige mensen kiezen ervoor om hun producten direct vanaf de voorkant te fotograferen. Het is prima om dit te doen, maar zorg ervoor dat je ook nog alternatieve beelden maakt van je creaties. Experimenteer, zodat je erachter komt wat het perspectief is dat jouw product zo authentiek mogelijk neerzet. Een hoek van 45° werkt in de meeste gevallen goed. Belangrijk is dat je als hoofdafbeelding een foto toont waar het volledige product op te zien is en niet alleen een uitgesneden gedeelte.

Ni-NeModa

Kledingstukken zien er een stuk beter uit als ze weer worden gegeven op een model in plaats van dat ze aan een kleerhanger bungelen. Een goed beeld helpt enorm bij het overtuigen van je klanten. Vaak vinden familieleden, vrienden en kennissen het erg leuk om te helpen bij de fotoshoot! In het geval van nood kun je een mannequin gebruiken, maar fotografeer je kledingstukken in geen geval liggend op de grond of hangend aan een kapstok. Dit maakt het moeilijk voor kopers om te visualiseren hoe het zou passen en hoe het er uit zou kunnen zien als ze het dragen.

leg-inc

Op DaWanda heb je de mogelijkheid om tot vier foto’s te uploaden voor elk product. Profiteer hiervan! Fotografeer het product vanuit verschillende perspectieven. Met extra foto’s kun je de onzekerheden die een koper kan hebben wegnemen. Fotografeer bijvoorbeeld details van het product om de koper precies te laten zien wat jouw ontwerp zo bijzonder maakt. Je kunt natuurlijk ook een foto nemen van hoe het product gebruikt moet worden.

Een productfoto in 3 stappen

Met de volgende drie stappen kun je een zeer duidelijke productfoto maken in slechts een paar minuten. Wat heb je nodig?

  • Een schoenendoos (of iets dergelijks)
  • Een A4 of ander formaat van papier
  • Twee bureaulampen

 

1. Je plaatst de doos op de tafel en legt het papier zonder te vouwen tegen de doos aan. Plaats de bureaulampen aan elke kant van het product voor de beste belichting. Zet het product op het stuk papier en je bent klaar om te beginnen met het nemen van de foto’s.

photo_2

 

 

 

 

 

 

 

2. Zorg dat je een aantal foto’s maakt vanuit verschillende invalshoeken om een goede indruk van het product te creëren. Gebruik een groter stuk papier om er zeker van te zijn dat je een schone witte achtergrond hebt.

photo_1

 

 

 

 

 

 

 

3. Snijd het midden van het beeld, waar het product staat, uit en verwijder alle ongewenste achtergrondelementen. De uiteindelijke afbeelding hieronder is rechstreeks van de voorkant gefotografeerd.

photo_final

 

 

 

 

 

 

 

Nabewerking

Fotobewerkingprogramma’s worden vaak bij je digitale camera geleverd, maar ook op internet zijn veel gratis programma’s te vinden. Deze zijn vaak eenvoudig te gebruiken waardoor je de finishing touch kunt geven aan de foto’s. Door het veranderen van het contrast, de kleurinstellingen of de helderheid kun je zelf elke foto optimaliseren.

 

Veel succes!

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Marouschka Acquoy

schreef op 29.10.2014 om 12:05 h.

Vergelijkbare berichten

Commentar