Productomschrijving en communicatie met je kopers

Invisible crown - make it work

“Als je goed voor je kopers zorgt, zorgen zij ook goed voor jou.”

Goede communicatie met je kopers betekent goede service, en goede service zorgt voor hoge ratings en herhalingsaankopen. Dus hoe precies kunnen we de communicatie met onze klanten verbeteren?

Productomschrijving

Na je productfoto’s is de belangrijkste manier om de beslissing van de koper te beïnvloeden de productomschrijving. Zorg ervoor dat de beschrijving antwoord geeft op alle vragen die je klanten over het product kunnen hebben.

1. Begeleid klanten en geef ze de essentiële informatie

Kies altijd voor een zinvolle titel. Houd het kort en bondig en zorg ervoor dat het past bij het product.

Het is belangrijk om het product in je productomschrijving met zorg te beschrijven. Afgezien van alle feiten zoals grootte, gewicht enz. moet je elke emotionele verbinding die een koper kan hebben met het product stimuleren. De tekst moet de aandacht van de koper vangen en helpen hem tot bestellen over te gaan. Beschrijf wat je product uniek maakt!

Schrijf op een gestructureerde manier en hou in de gaten dat de makkelijk leesbaar blijft. Je kunt de tekst opmaken met behulp van vette, cursieve of onderstreepte woorden. Hiervoor kan je de volgende commando’s gebruiken:

  • Vet: zet een *  voor en na je tekst, bijvoorbeeld * dit is vet *
  • Cursief: zet een + voor en na je tekst, bijvoorbeeld + dit is cursief +
  • Onderstrepen: zet een _ voor en na je tekst, bijvoorbeeld _dit is onderstreept_

Door goed gebruik van deze opmaak mogelijkheden te maken zorg je ervoor dat je tekst goed leesbaar is, en de belangrijkste punten er uit springen.

Feiten die je zeker moet vermelden:

  • Grootte: Het kan moeilijk zijn om de werkelijke grootte van je product aan te tonen wanneer kopers het alleen te zien in de product foto. Daarom is het handig om de exacte productafmetingen aan te geven. Dit kan helpen voorkomen dat de kopers teleurgesteld zijn als ze hun bestelling ontvangen. Dus bespaar jezelf de moeite van het gedoe met retouren en terugbetalingen door zo duidelijk mogelijk te zijn.
  • Materiaal: Het materiaal en het productieproces zijn een vitaal onderdeel van de productomschrijving. Denk na over de beste manier om te beschrijven van welk materiaal je product wordt gemaakt en hoe je productieproces in elkaar steekt.
  • Productkenmerken: Profiteer van de andere velden die je in kunt vullen in de productomschrijving.  “Grootte/afmetingen/gewicht’, ‘Toegepaste materialen’ ‘Productiemethode’, ‘Individualiseerbaar’ en ‘Basisattributen’ zijn nuttig om in te vullen. Zo weet je zeker dat je kopers de specificaties van jouw product in één oogopslag kunnen zien.
  • Individualiseerbare producten: Beschrijf precies wat de koper kan kiezen qua patroon, grootte, kleur, enz. Wees duidelijk over hoe hij zijn wensen aan je moet doorgeven en of de aanpassing van invloed is op de prijs.
  • Overige informatie: Als je een uitzonderlijke service wilt bieden, kun je de klanten vertellen hoe ze hun product goed kunnen onderhouden. Hoe moeten ze het schoonmaken, opbergen, etc.?

TIP: Voordat je een product plaatst is het goed om je productomschrijving nogmaals te lezen met behulp van een spellingscontrole.

2. Verbeter je SEO – zorg voor trefwoorden

Het optimaliseren van je DaWanda winkel vanuit SEO perspectief helpt je ranking op Google te verbeteren en meer potentiële kopers naar je winkel te trekken. Vergeet niet het vak voor trefwoorden in te vullen op het moment dat je een nieuw product in je winkel plaatst. Potentiële kopers kunnen het product dan makkelijker vinden wanneer ze gebruik maken van de zoekfunctie op DaWanda. Meer informatie vind je in onze SEO-gids.

Communicatie met verkopers

Mensen winkelen op DaWanda omdat ze graag direct unieke items van de maker willen bestellen. Zij waarderen items die niet in massaoplage zijn geproduceerd, en vaak willen ze het verhaal achter de producten kennen. Soms kunnen ze vragen over de producten hebben, of ze willen je gewoon even laten weten hoe goed zij denken dat jouw producten zijn.

Elke klant is anders en daarom is het een goed idee om elke klant te benaderen als een individu. Zorg ervoor dat je inzicht hebt in wat de koper wil weten. Gaat het er simpelweg om hoe ze de aankop moeten voltooien of hebben ze vragen of verzoeken met betrekking tot het product? Vermijd dat je klanten moeten wachten op antwoord door je inbox meerdere malen per dag te controleren. Bespaar jezelf een hoop tijd  en voorkome het beantwoorden van vragen door een gedetailleerde productomschrijving aan te bieden. Als je veel soortgelijke vragen ontvangt kun je deze ook beantwoorden in je Winkel-FAQ’s.

Laat de koper weten wat de huidige status van de bestelling is. Geef ze een update wanneer je klaar bent met het maken van het product en wanneer je het hebt verzonden. Hoe sneller de koper bevestiging krijgt van de aankoop, hoe beter het is. Wees altijd vriendelijk, zelfs als je problemen hebt met de koper. In de meeste gevallen is er een eenvoudige oplossing te vinden wanneer je naar elkaar luistert en werkt aan wederzijds respect en begrip.

Als je internationaal verkoopt, zorg dan dat je effectief kunt communiceren in de andere talen door het zoeken van hulp van vrienden of zelfs een professionele vertaler. Gebruik alleen in zeldzame gevallen online vertaalprogramma’s.

Als je goed voor je kopers zorgt, zorgen zij ook goed voor jou.

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Marouschka Acquoy

schreef op 06.11.2014 om 14:34 h.

Commentar