Hoe communiceer ik met mijn klanten?

DaWanda kopers vertellen ons dat het allerbelangrijkste voor een online winkel is ervoor te zorgen dat ze goede communicatie hebben met de verkoper.
Goede communicatie met je klanten betekent goede service, en goede service leidt tot hoge ratings en loyale klanten. Maar hoe kan je precies de communicatie tussen jou en je klanten verbeteren?

Invisible crown - make it work

Mensen shoppen bij DaWanda omdat ze het leuk vinden om unieke items direct van de ontwerper aan te schaffen. Zij waarderen items die geen deel uitmaken van massaproductie en willen vaak het verhaal achter jouw producten horen of willen je items geïndividualiseerd of aangepast hebben. Je klanten kunnen ook vragen hebben over je producten, of ze willen gewoon laten weten hoe geweldig ze je items vinden.

 

Elke klant is anders, en daarom is het goed om iedereen persoonlijk te benaderen. Zorg ervoor dat je altijd begrijpt wat je klant wilt weten, of het nu gaat om het afronden van een aankoop of een vraag of verzoek dat meer uitleg vereist.Door je inbox meerdere keren per dag te controleren vermijd je dat jouw klanten moeten wachten op een antwoord. Je bespaart jezelf een hoop tijd door meteen een gedetailleerde productbeschrijving te schrijven als je de producten aan je shop toevoegt. Als je veel dezelfde vragen krijgt kan je deze ook beantwoorden in je FAQ van je winkel.

Je kunt bij shop instellingen aanvinken om via SMS op de hoogte te worden gebracht van alle orders in je winkel. Dit zorgt er voor dat je snel kan reageren op iedere bestelling.Laat je klanten iets weten over de huidige status van hun bestelling, bijvoorbeeld wanneer je klaar bent met het maken van hun bestelling, of als je het pakketje verstuurd hebt.

 

thank you

Wees altijd vriendelijk en netjes, zelfs als je problemen ondervindt met je klant. In de meeste gevallen kan een eenvoudige oplossing worden gevonden wanneer je naar elkaar luistert met wederzijds respect en begrip.

Tip: Als je internationaal verkoopt, zorg er dan voor dat je effectief kunt communiceren in de andere talen door bijvoorbeeld hulp van vrienden of vertalingen van professionals.

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Philip Bais

schreef op 27.02.2015 om 17:34 h.

Commentar