Goed voorbereid naar een markt gaan? Lees hier de tips van madewithpit!

Het is 3 uur ’s middags en ik voel mijn voeten niet meer! Ze zijn bevroren! Ik heb echt dikke sokken aan en mijn super warme winterlaarzen. En ik moet nog tot 6! Mijn markt-buurman zegt: “Loop effe een rondje en zoek wat karton. Als je dan terug komt is je doorbloeding weer een beetje op gang en als je dan op het karton gaat staan, houdt dat de kou tegen.” Sindsdien nooit meer koude voeten op de markt. Beste tip ooit! Inmiddels sta ik al een poosje op markten en heb, denk ik, ook wel wat tips voor beginnende verkopers. Sommige tips zul je handig vinden, andere misschien waardeloos. Hier komen ze!

madewithpit blog

Het allerbeste ‘markt-weer’ is zonnig, droog en windstil. Én niet te warm, want dan gaan mensen liever naar het strand. En ik wil niet dat ze naar het strand gaan, ik wil dat ze naar de markt komen om mijn spullen te kopen. In Nederland is het zelden zonnig, droog, windstil en niet te warm. Het regent hier regelmatig. Regen op een markt is vervelend; er komen minder mensen en je spullen worden klam.

Sommige mensen nemen een groot zeil mee van de bouwmarkt voor als het gaat regenen. Zodra er drie spatjes vallen wordt dat zeil met grote klemmen vastgemaakt aan de achterkant van de kraam. Ik ben geen fan van zeilen. Omdat het altijd wel een beetje waait, maakt dat zeil best wat herrie omdat het de hele tijd klappert. Daarnaast zijn de zeilen vaak oranje of groen en wordt al het werk wat je hebt gestopt in je zorgvuldig gestylde kraam, teniet gedaan. Maar het alternatief is dat je als het regent tegen je kraam gedrukt staat omdat je anders zelf nat wordt. Dat is ook niet alles…
Tip: Neem geen zeil mee. Of wel.

Zon is heerlijk! Kijk uit met spullen die verkleuren, zorg dat ze  uit de zon blijven. En smeer je nek in met zonnebrand!
Tip: zonnebrand!

Op kerstmarkten is het altijd koud. Kou is niet zo erg als je erop voorbereid bent. Veel lagen kleren aan en dus een stuk karton om op te staan. Doe ook een leuke sjaal om of een mooie muts op, dat is gewoon leuker om naar te kijken.
Tip: laagjes tegen de kou en karton.

Harde wind is ook lastig. Afhankelijk van wat je verkoopt, is het handig klemmen, punaises en dat soort dingen mee te nemen om van alles vast te kunnen maken. Het is sowieso handig om een doosje te hebben met dit soort spullen erin.
Tip: neem altijd een doosje mee met knijpers, punaises, klemmen, spelden, tape, tie wraps, touw, een schaar en een pen.

Een rekenmachine is ook aan te raden. Als er iemand op me staat te wachten weet ik niet eens meer hoeveel 2+2 is. Je telefoon heeft ook een rekenmachinefunctie maar die loopt vast op het moment dat er drie mensen op je staan te wachten.
Tip: doe ook een rekenmachine in je handige-dingen-doosje.

Op sommige markten kun je ervoor kiezen om een kraam binnen te boeken. Een nadeel hiervan is dat de kramen kleiner én duurder zijn en als het lekker weer is, zijn er buiten meer bezoekers. Voordeel is dat wanneer het geen lekker weer is, je daar niets van merkt.

unnamed

Genoeg over het weer. Je komt aan bij je lege kraam en zorgt voor een mooie ondergrond voor je mooie producten.
Tip: een laken/ doek/ kleed voor op je kraam.

Gewoon in een effen kleur, zonder te veel gedoe. Ik heb zelden gezien dat producten beter tot hun recht kwamen op een glimmende/fluwelen/gebloemde ondergrond. Als je ervoor zorgt dat het doek aan de voorkant tot de grond komt, kun je onder je kraam al je tassen en dozen kwijt zonder dat iemand dat ziet.

Tip: neem kistjes en waslijn mee.
Zo werk je de hoogte in en kun je ook je achterste spullen mooi laten zien. Hang de waslijn als eerste op want waarschijnlijk moet je daarvoor op je kraam staan en dat is onhandig als die al helemaal ingericht is.

unnamed (1)
Tip: prijs al je spullen.
Niet alle mensen hebben zin om te vragen hoe duur iets is en lopen door. En dan heb je iets niet verkocht.

Tip: Zet een mooi doosje visitekaartjes op je kraam.
Het verkopen kan beginnen! Jeej!

Het leukst vind ik dat je meteen feedback krijgt op de spullen die je met hart en ziel hebt gemaakt. Ik verkoop kaarten en sleutelhangers met teksten en daar moeten mensen vaak om lachen. Zo heb ik altijd interactie met klanten. Bij veel van mijn producten heb ik een verhaaltje. Heel kort, een paar zinnen maar. Dat vinden veel mensen leuk. Ik heb het liefst dat mensen iets kopen maar ik wil in ieder geval dat ze weglopen met een glimlach. Wees ook niet te eager met je praatjes, je wilt je klanten niet afschrikken.
Tip: heb interactie met je klanten.

unnamed  1400868164-401

Soms (heeeeel soms, bijna nooit) willen mensen graag zeggen dat ze je spullen niet mooi vinden. Nou ja, dat is dan maar zo. (Dat is mijn uiterlijke reactie, diep van binnen wil ik een ei naar ze gooien. Of een steen.)

De meeste mensen pinnen voor ze naar een markt gaan en als jij de eerste bent bij wie ze iets kopen hebben ze soms alleen een briefje van 50 euro. Ik heb wel eens drie van die mensen gehad en toen was mijn wisselgeld op. Toen heb ik maar een kopje thee gekocht en betaald met 50 euro. Ik voelde me wel een beetje schuldig…
Tip: zorg voor genoeg wisselgeld.

Alle mensen die wel eens in een winkel hebben gewerkt weten: het briefgeld waar mensen mee betalen leg je even apart. Zo kan er geen verwarring ontstaan over of iemand betaalde met 10 of 50 euro.
Tip: let op je geld.

Op de meeste markten kun je ervoor kiezen een pinautomaat te huren. Hiervoor betaal je huur en een klein bedrag per transactie. Ik doe dit nooit omdat ik niet al te dure producten heb, dat geld hebben mensen vaak nog wel in hun portemonnee. Ik heb een app van mijn bank en als de klant die app ook heeft, kan hij/ zij meteen geld overmaken. Dat kan ook een oplossing zijn. Anders verwijs je mensen naar de dichtstbijzijnde pinautomaat.
Tip: check van te voren waar de dichtstbijzijnde pinautomaat is.

Op markten kun je meestal heerlijk eten. Het laatste waar je dan zin in hebt is je boterham met pindakaas van thuis. Toch is dat mijn tip want behalve dat het eten er heerlijk is, is het ook vrij prijzig. Als je vaak op markten staat kan dat je veel geld kosten.

Tip: neem je eigen eten en drinken mee.
Na al dat drinken moet je plassen. Als je samen achter de kraam staat, is dat geen probleem. Als je alleen achter de kraam staat, kan het lastig worden. Vraag je buren of ze heel even op je kraam willen passen.

Tip: heb goed contact met je buren.
Het is sowieso fijn om leuk contact te hebben met je buren. We gaan er natuurlijk van uit dat het de hele dag super druk is bij je kraam en je geen tijd hebt om met je buren te praten, maar mocht het nou onverhoopt toch even rustig zijn, dan is het gezellig leuke buren te hebben. Dat rustige moment is ook het moment dat je je benen opeens voelt. De hele dag staan is vermoeiend.

Tip: neem een krukje/ stoel mee.
De hele dag staan went trouwens wel.

Het is bijna sluitingstijd en iedereen wil naar huis. NU! Maar dat kan niet want zoveel auto’s passen er niet op het terrein. Nu zijn er een paar opties:

  • Je pakt snel in en gaat je auto halen, sluit achteraan in de file en ergert je kapot
  • Je doet heel rustig aan, maakt nog wat praatjes (met je buren die wel op tijd weg willen) en gaat dan op je dooie gemak je auto halen. Veel auto’s zijn dan al weg
  • Je pakt alles in en rijdt je spullen met je karretje naar je auto toe die niet op het terrein geparkeerd staat

Tip: koop een (inklapbaar) steekkarretje.
Ik heb zelf een klein aanhangwagentje voor achter mijn fiets. Als de markt niet te ver weg is ga ik dus op de fiets.

madewithpitblog3

Laat je plek netjes en schoon achter. Dat is de afspraak en je wilt de organisatie niet tegen je hebben. Er is altijd wel een plek op de markt waarvan je denkt ‘ik ben blij dat ik dáár niet sta’.

 

Dit waren mijn tips! Doe vooral zelf ervaring op en zie wat werkt voor jou. Heel veel plezier op je komende markt!

Groetjes,

madewithpit

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Philip Bais

schreef op 20.07.2015 om 12:02 h.

Commentar