imakin’s Checklist voor branding en een huisstijl

Schermafbeelding 2015-08-27 om 14.35.25Altijd als ik op een markt sta, krijg ik veel complimenten over mijn branding. Mensen vinden de verpakking mooi vormgegeven en vinden dat alles er professioneel uit ziet. Dat is niet altijd zo geweest. Toen ik met imakin begon, heb ik zelf een logo en een verpakkingsconcept gemaakt. Ik wilde eerst eens kijken of mensen wel zaten te wachten op imakin DIY-pakketten en had een beperkt budget om mee te beginnen. Ik koos voor kraft verpakkingen en een zwart logo. De reden: omdat ik het mooi vond. Ik had niet nagedacht over wat ik met imakin wilde uitstralen, wie precies mijn doelgroep was en wat ik met imakin wilde bereiken. Pas toen ik twee jaar later met de designer sprak die de nieuwe imakin huisstijl heeft ontworpen, ging er een wereld (van branding) voor me open!

Branding is meer dan een logo
Branding is namelijk veel meer dan een mooi logo en leuke kleurtjes op je website. Je huisstijl is slechts de invulling van je branding. Branding zorgt ervoor dat de klant precies weet waarom hij/zij bij jou moet zijn. Het maakt dat je je onderscheid van de concurrentie. Een goede branding zorgt voor continuïteit in je bedrijf en loyale klanten. Branding is de beeldvorming over jouw bedrijf en je producten. Deze beeldvorming kan je zelf sturen, door een sterke huisstijl, door een marketingboodschap die aansluit bij je doelgroep en door je merkbeloften waar te maken.

imakin oud logo             Oude logo     new-logo-imakin-ondertitelNieuw logo

Checklist branding
De afgelopen jaren heb ik veel geleerd over branding. Dat deed ik door blogs te lezen, met een brand designer te werken en door een cursus te volgen. Al deze kennis deel ik graag met je in deze checklist om je eigen branding vorm te geven.

Denk goed na over wie je bent als merk
Waarom doe je wat je doet? Wat zijn de hartwaarden van je bedrijf? Wat maakt jouw product anders dan dat van anderen? Hoe wil je gezien worden?

imakin: ik wil mensen laten ervaren dat Do It Yourself vooral leuk is en niet ingewikkeld hoeft te zijn. Ik gun de mensen het trotse gevoel van een zelfgemaakt product. Daarnaast wil ik DIY van het knutselfrutsel niveau naar een design level brengen. Dus bij imakin geen kanten randjes en glitters, maar strakke moderne DIY-projecten.

Bepaal je doelgroep
Man of vrouw? Wat is hun leeftijd? Wat verdienen ze? Waar wonen ze? Welke media lezen ze? Welke zoekwoorden gebruiken deze mensen? Tegen welk probleem loopt je doelgroep aan? Welke verlangens heeft hij/zij? Ga de straat op en spreek mensen aan waarvan jij denkt dat ze in de doelgroep vallen. Vraag of zij het probleem herkennen en of jouw product inderdaad een oplossing zou bieden.

imakin: eigentijdse vrouwen tussen 20-45 jaar uit (middel)grote steden in Nederland en België die graag zelf dingen willen maken, maar niet weten hoe, weinig tijd hebben of geen tijd/zin hebben de benodigdheden te verzamelen of de benodigdheden niet kunnen vinden.

SMn-FbtOxhfsjTWllTgcZnZsCRH9zn1eWToc9e5uAyo,z1c7UFWNkuVdTEtVPK8OFAfp6AECuAYEb6bzw8sMN6w,bNteLnFhvlyEr4TGUViR967iIeMg4s8mDTVjgyf1a2U 2czIbyfZeOZxKEZL9XFFHjI3u0U8I3yeH5Y5W1nA6NIFUf9775gFNe-uCYaPVN8fCJ3P3iMsfK1tcx2dVMo9YM

Kies je niche
Een veelgemaakte fout bij starters is het niet kunnen kiezen tussen alle leuke producten die ze willen aanbieden. Het resultaat: een webwinkel met interieuraccessoires, sieraden én masking tape. Klanten weten dan niet waarvoor ze precies bij jou moeten zijn. Kies liever één productsoort die goed bij je past, word een expert op dat gebied en onderscheid je daarin. Jouw ideale niche is waar jouw passies en talenten samenkomen met het verlangen van je klant.

imakin: alles-in-één pakketten voor jouw design Do It Yourself project.

7_BcZnGvZYeohWKrW8B9fRCX8ZwhTJBZXOVrMLN9tQ4 Y6mhPL13brd8AeJkYVF6ozxPMYRMYk4seRK_mqBh5C4 QyzmVt1Gcz-Z2USrm5BLW3CuJrVH7kD1rD8AT_2SmaA

Formuleer merkbeloften en maak deze waar
Wat is het dat je jouw klant belooft? Kwaliteit is vanzelfsprekend, maar wat bied je nog méér?

imakin: Bij imakin is het bijvoorbeeld de laagdrempeligheid van de DIY-pakketten: iedereen moet ze kunnen maken. Om dat waar te maken test ik de instructies altijd op beginners in mijn omgeving. Zo kan ik onduidelijkheden aanpassen voordat ik het DIY-pakket lanceer.

Bedenk je marketingboodschap
Wat moeten mensen echt weten van jouw product? Welk probleem lost het op? Wat levert het je klant op?

imakin: Mensen moeten weten dat imakin Do It Yourself makkelijk maakt door alle benodigdheden in één pakket te stoppen met stap-voor-stap instructie om je eigen design product te maken. Hierdoor hoef je niet zelf uit te zoeken hoe je iets moet maken en zelf de benodigdheden in verschillende winkels te verzamelen. De klant heeft een heerlijk momentje van ontspanning voor zichzelf en een resultaat om trots op te zijn. Het product dat ze zelf gemaakt hebben voegt écht iets toe aan hun interieur of outfit.

Kies een pakkende merknaam
Je merknaam is het eerste wat mensen van je bedrijf zien. Kies daarom een merknaam die goed bij je bedrijf past en voldoende onderscheidend is. Een goede merknaam is makkelijk te onthouden, goed vindbaar op google en bestaat nog niet (in jouw branche). Als je een naam in gedachten hebt, check dan of je gewenste URL nog vrij is, maar ook op social media of je de naam aan een account kan koppelen. Ook is het belangrijk om in een merkenregister te checken of iemand anders de naam al geregistreerd heeft. Bij je merknaam hoort ook een ‘catch phrase’ (denk bijvoorbeeld aan Apple met ‘Think different’).

imakin: imakin is een samentrekking van ‘imagine’ en ‘making’. Inderdaad, 2 werkwoorden, want mensen moeten zelf aan de slag! Zelf was ik eigenwijs, want zowel imakin.nl en imakin.com waren al bezet en ook op social media was de naam geregistreerd. Toch heb ik voor imakin gekozen, omdat de naam niet meer uit m’n hoofd ging. Ik registreerde www.imakin-store.com en maakte @imakinNL aan voor social media. Nu, 2,5 jaar later, heb ik imakin.nl gekocht, dus heb ik alsnog de ‘juiste’ URL. Maar als je nu nog kan kiezen: kies een vrij domein. De catch phrase “DIY DESIGN” is bedacht door mijn designer (zie punt 7.) en ben ik heel blij mee. Het geeft precies weer waar ik met imakin voor sta. Ook gebruik ik “Doe het lekker zelf!”, omdat het speels en uitdagend is.

jRGBRvijlErgWHhHhA1SpGlqwR7pofSgwlnqGMorlVw vyB9uC6yPgtjyCu28gODMkWcVMNoi1wIoZVPXE_fv5E FspiwVwt8opimBOQVM6J-9y_QPA4PEoiPvPeLHCrbqE

Ontwerp een huisstijl
Als je zelf een beetje handigheid hebt met ontwerpprogramma’s (bijvoorbeeld Photoshop of InDesign), kun je best zelf een huisstijl ontwerpen. Denk van te voren goed na over wat je met je merk wilt uitstralen en aan de doelgroep die je wil bereiken. Mannenhorloges verkoop je bijvoorbeeld niet met een webpagina met bloemetjes en pastelkleurtjes. Kijk eens naar de huisstijl van andere bedrijven in je branche. Laat je inspireren, maar kopieer niet! Je wil je immers onderscheiden. Let bij het ontwerpen van je logo op de leesbaarheid. Daarnaast is het ook leuk om iets van een icoon in je logo te ontwerpen, omdat je dat later op andere plekken in je huisstijl terug kunt laten komen.

imakin: met imakin wilde ik een frisse en moderne huisstijl neerzetten. Het mocht best wat stoer zijn, zonder vrouwelijkheid te verliezen. Carlotte van OCHER heeft daar een prachtige huisstijl van gemaakt met krachtige letters in het logo en voor kopteksten en een wat sierlijker lettertype voor content. Het frisse komt vooral terug in de 3 kleuren van de huisstijl. Daarnaast heeft ze het speels gehouden met de 3 soorten patroontjes.

Processed with Moldiv

Processed with Moldiv

Voer je huisstijl consequent door
Als je je huisstijl hebt ontworpen, gebruik deze dan ook consequent. Als je je huisstijl in al je merkuitingen (website, visitekaartjes, flyers, verpakkingen, social media account etc.) terug laat komen, creëer je een sterk en duidelijk beeld van je merk. Als je het goed doet, zal je klant je product gaan herkennen aan je huisstijl.

imakin: in alle uitingen gebruik ik de imakin lettertype: krachtige koppen en sierlijke hoofdteksten. Ook probeer ik altijd 1 van de 3 kleuren terug te laten komen. Ook de patroontjes komen altijd ergens terug. Zelfs op ingepakte bestellingen die ik verstuur, teken ik altijd nog wat driehoekjes/kruisjes/stippen om het een imakin gevoel te geven.

Gebruik één stijl sfeerfotografie
Naast productfoto’s (met een witte achtergrond) is het belangrijk sfeerfoto’s te hebben. De klant kan je product niet aanraken, maar alleen zien op de foto’s die jij plaatst. Over hoe je goede foto’s maakt, zijn genoeg blogs geschreven. Wat ik je wil meegeven: gebruik één stijl sfeerfotografie. Dit kun je doen door bijvoorbeeld steeds dezelfde styling elementen terug te laten komen of door steeds hetzelfde filter te gebruiken in de nabewerking. Ontwikkel je eigen stijl.

imakin: voor de sfeerfoto’s van imakin gebruik ik altijd een zo ‘clean’ mogelijke setting. De achtergrond is wit en de stylingelementen zijn strak, modern en/of geometrisch. Ik gebruik dan ook geen filters, maar speel alleen wat met de helderheid en het contrast van de foto.

Gewoon beginnen!
Je kunt oneindig aan je branding en huisstijl blijven schaven. Je branding zal nooit helemaal af zijn, want jij verandert, je klant verandert en de markt verandert. De basis zal altijd staan, maar je zal ook steeds meegroeien met de veranderingen om je heen. Dus daarom: begin gewoon! Als je voor jezelf een goed beeld hebt van wat je wil uitstralen, wat en wie je wil bereiken en waar je voor staat met je merk, dan is het tijd om je product en je merk te lanceren. Een mooi platform om op een laagdrempelige manier een webwinkel te openen is DaWanda. Op DaWanda kun je binnen het platform je eigen winkel inrichten. Je kunt je winkel aankleden met een eigen banner en zo je huisstijl terug laten komen. Met DaWanda bereik je meteen een groot (internationaal) publiek en het mooiste: starten is gratis! Pas als je een product verkoopt, betaal je een klein percentage commissie. Op deze manier kun je ontdekken welke producten goed lopen, en hoe de klanten reageren op jouw merk. Ga ervoor!

imakin: Nog steeds ben ik blij dat ik eerst gestart ben met een eigen (lowbudget) huisstijl, omdat dit me de gelegenheid heeft gegeven gewoon te beginnen. Het gaf me de kans eerst klanten te spreken, te kijken wat wel/niet werkte en waar nu echt vraag naar was. Kortom: om mijn eigen merk imakin te leren kennen voordat ik investeerde in een professioneel ontworpen huisstijl.

 

Over imakin

imakin profielfoto

Mijn naam is Jinske, ik ben 30 jaar en ik woon in Utrecht. Ik ben sinds januari 2013 eigenaar van imakin. Ik kwam op het idee voor imakin toen ik met een vriendin op een hobbybeurs liep. We werden overspoelt door glitters, kanten randjes, frummeltjes en friemeltjes! Ik dacht: Do It Yourself kan zo veel strakker en moderner: DIY design. Helemaal overweldigd door het aanbod, wist de vriendin ook niet meer wat ze wilde maken, hoe ze het moest doen of wat ze ervoor nodig had. Hierdoor kreeg ik het idee om alle materialen met duidelijke instructies in één pakket te doen, zodat je zelf op een laagdrempelige manier kan DIY-en. Je hoeft niet meer zelf uit te zoeken hoe je iets moet maken of alle benodigdheden bij verschillende winkels te verzamelen. Je kan direct aan de slag!

De imakin DIY-pakketten zijn te koop via imakin.dawanda.nl: Naast de verkoop van DIY-pakketten, geef ik ook workshops op locatie.

 

Top artikel? Deel het met vrienden

Bericht door Philip Bais

schreef op 28.08.2015 om 14:53 h.

Categorie: 1. Je winkel

Commentar